Tillbaka till framtiden

med serie 1930

Tillbaka till framtiden med serie 1930

Även nu, 80 år efter sin storhetstid, är Bauhaus fortfarande en faktor med starkt inflytande i designvärlden. Även om man inte medvetet påverkas av det som designer, finns det alltid i bakhuvudet. Bauhaus var en skola för konsthantverk, formgivning och arkitektur i Tyskland 1919–1933. Skolan har haft stort inflytande på modern konst och arkitektur samt kan ses som en föregångare till funktionalismen. Den huvudsakliga inriktningen var arkitekturutbildningar, men den hade även avdelningar för utbildning inom konst.

Huvudbyggnaderna i Dessau skadades under andra världskriget och var i dåligt skick fram till 1970-talet då de reparerades av den östtyska staten med start 1976. Under 2000-talet följde en omfattande restaurering. Allt har återskapats i en form som är helt trogen originalet. Omfattande renoveringsarbete har genomförts och inget har lämnats åt slumpen.

I ett glasskåp i källaren ligger en sällsynt kvarleva av byggnadens storhetstid, ett runt glashölje till en strömbrytare och precis bredvid ligger själva strömbrytaren. Strömbrytaren hade suttit i direktörens kontor och var båda daterade 1926 med ordet ”Licht” (ljus) ingraverat på tryckknappen av vit plast. Dess tillverkare? Berker från Schalksmühle. Således kommer det kanske inte som någon överraskning att det efter nästan 80 år återigen, installerades strömbrytare och vägguttag från Berker på direktörens kontor.

Berker 1930 porslin i samarbete med Rosenthal

Bauhaus lever som sagt och den Bauhausinsprirerade serien 1930 finns även i Rosenthalporslin som matchar bordsservisen TAC som är designad av Bauhausdirektören Walter Gropious. Serien berker 1930 porslin gjord av Rosenthal sammanför två unika företag. Båda med en lång historia av att ständigt söka efter en produkt- och designfilosofi utan kompromisser.

Serie berker 1930 finns givetvis också i plast

Berker and Bauhaus delar inte bara födelseår (1919), utan även samma passion för samspelet mellan form och funktion. Idag, hittar du därför både tidlösa klassiker som radikalt samtida produkter i den Bauhaus-inspirerade berker 1930-serien.

berker 1930 - Trapp och 1-vägsuttag i kombinationsram
berker 1930 - 1-vägsuttag
berker 1930 - Trapp och 1-vägsuttag i kombinationsram
berker 1930 - Belyst tryck-knapp