Dennis Svensson vann Yrkes-SM i kategorin installationselektriker. Nu ligger han i hårdträning inför Yrkes-EM i Graz, som förhoppningsvis går av stapeln 2021. Vi besökte honom för att ta tempen på hans nerver.
Inne i en plåtbyggnad, strax utanför centrala Falkenberg står Dennis och trådar ihop en central. Hans tränare Johan Ledin, som kört 100 mil från Örnsköldsvik, har gett Dennis dagens första träningsuppgift. Att bygga ett skåp:
– Trådningen är enkel, det gör jag dagligen. Men att centralen ska plintas, det är inget jag brukar göra. Det här skåpet är dessutom lite större än vad jag är van vid, säger Dennis samtidigt som han skruvar fast en av kablarna.
Covid-19 hindrade Yrkes-SM från att genomföras som planerat, men det hindrar inte ett yrkeslandslag från att ta form. När det inte blev något Yrkes-SM funderade installatörsförtagen och branschrepresentanter över uttagningen. De beslutade att genomföra en uttagningstävling mellan de tre som skulle ha deltagit i Yrkes-SM. Dennis skicklighet gav honom vinsten.
– Det kändes kul att vinna SM, det var ett kvitto på att jag gör någonting bra. Men eftersom jag egentligen bara vann en uttagning kändes vinsten lite luddig, säger Dennis och fortsätter:
– Ett SM under normala förhållanden med publik hade varit en bra förberedelse rent mentalt, säger Dennis.
Nu ligger Dennis i hårdträning. Till vardags arbetar han på Elmontage i Falkenberg. På kvällar och helger befinner han sig i företagets lagerutrymme där han och tränaren byggt upp ett tävligsbås.
En del helger består av tolv timmar träning med teori och praktiska övningar.
– När jag då kommer i säng är jag helt slut i hjärnan, säger Dennis.
Tyvärr har coronaläget gjort så att Yrkes-EM skjutits upp ännu en gång. Ursprungligen skulle tävlingen gått av stapeln i september 2020. Sedan flyttades datumet fram till januari 2021 och nu har arrangörerna valt att skjuta på tävlingen tills coronaläget ser bättre ut.
Väl i Graz kommer Dennis att få en mängd uppgifter under en total tävligstid på 17 timmar som fördelas ut på tre dagar.
– Det handlar om att vara så effektiv som möjligt. Att montera Hagers QuickConnect-säkringar går snabbare än att montera med skruvteknik, så jag hoppas på QuickConnect. Problemet är bara att alla har samma förutsättningar, säger Dennis och skrattar.
Tränaren Johan tror att Dennis har en ärlig chans att ta hem mästerskapet, bara nerverna är med honom.
– Kunskapsmässigt har han det, det handlar snarare om hur han hanterar stressen under tävlingen, säger Johan.
Dennis fyller i:
– Jag skulle säga att mina två största utmaningar är KNX och att tävlingsmomenten går på tid. Men siktet är inställt på vinst.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om arbetsglädje, elinstallatör, Hager, smarta produkter m.m.
Förslag på mer läsning
Kvalitetstänk receptet på framgångsrikt företagande
Elektrofabriken är ett snabbt växande bolag. Företaget med bas i Skåne marknadsför och tillverkar låg- och mellanspänningsprodukter skräddarsydda för kommersiella och industriella applikationer. En viktig nyckel till Elektrofabrikens utveckling hittas i bolagets kvalitetstänk, som funnits med sedan starten.
Läs artikel »Prognos: Så påverkas installatörerna av lågkonjunkturen
Prognosen visar att lokalbyggandet minskade på bred front under 2018, och att konjunkturen fortsätter att kylas av. Den långsiktiga trenden pekar dock uppåt.
Läs artikel »Sömnbrist skapar stressade medarbetare
Aktuell forskning pekar på att när vi gör saker ofta spelar lika stor roll som vad eller hur vi gör dem. Vi satte oss ner med John Axelsson från Stressforskningsinstitutet och pratade om människans interna biologiska klocka och hur man som företagsledare kan förebygga stress bland sina anställda.
Läs artikel »Hemautomation för villakunder
ISO-standarden KNX fyller 29 år i år. Störst genomslag har den fått i kommersiella fastigheter, men enklare KNX-paket har gjort att en del villaägare intresserat sig för tekniken. Håkan Pettersson premiärinstallerade nyligen en KNX-lösning i en villa, nu tror han att förfrågningarna från villakunder kommer öka.
Läs artikel »Prognos: Offentligt byggande upp i en annars sur byggkonjunktur
Våren under coronapandemins uppkomst präglades av stor osäkerhet. Thomas Ekvall, prognoschef på Prognoscentret, ser nu en tydligare bild och bedömer att det mest sannolika utfallet är en djup nedgång i ekonomin i år och att effekten på byggmarknaden bottnar först 2021.
Läs artikel »