Vad gör Hager för att minska avfall?
Enligt Världsbanken genererar människor över 2,01 miljarder ton avfall varje år. Utan omedelbara åtgärder beräknas denna siffra stiga till 3,40 miljarder ton fram till år 2050. Återvinning är en av våra viktigaste verktyg för att möta denna kris.
Återvinning är processen för att samla in, sortera och bearbeta material till nya produkter. Utan återvinning skulle dessa material förstöras, brännas eller deponeras.
Det näst mest kraftfulla sättet att undvika avfall är att återvinna. Med hjälp av cirkulär ekonomi kan avfall undvikas och på så sätt förbättra människans påverkan på jordens naturresurser.
Den sjunde resursen
På jorden kan man identifiera de sex viktigaste naturresurserna: Vatten, luft, olja, naturgas, kol och mineraler. Dessa resurser är grunden för livet på vår planet – och de förbrukas alldeles för snabbt. Tack och lov har en sjunde resurs vuxit fram under åren: Återvinningsbara material. Dessa material täcker i dag cirka 40 procent av världens råvarubehov. Och de beräknas spara över 700 miljoner ton koldioxidutsläpp per år.
Forskning pågår i många länder för att hitta lösningar för att samla in, sortera, rengöra, dela upp och slutligen återanvända material som redan har använts en gång. Till år 2030 skulle detta kunna minska vår årliga avfallsproduktion med upp till en miljard ton.
Med andra ord är återvinning en av mänsklighetens bästa chanser att bevara planetens framtid.
Så vidtar Hager åtgärder
Hos Hager är plast definitivt det största problemet, eftersom det är det huvudsakliga råmaterialet som används i produktionen. Enligt de senaste studierna släpper produktionen av 1 kilo plastråvara ut mellan 3,5 till 9,5 kilo koldioxid i atmosfären. Återvunnen plast står däremot endast för mellan 0,5 till 1,7 kilo koldioxid per 1 kilo producerad. Kort sagt: Tillverkningen av återvunnen plast släpper ut ungefär sex gånger mindre koldioxid än vad tillverkningen av ny plast gör.
I flera år har ett expertteam letat efter sätt att inkludera återvunnen plast i Hagers produktion. En del av företagets fabriker arbetar redan med återvunnet material, till exempel i La Roca i Spanien där återvunnet material används för att producera vissa delar av kapslingarna.
– Köper du en Gammakapsling så består den till viss del av återvunnen plast från uttjänta kylskåp och restavfall från produktionen, säger Joakim Albrektsson, Supply chain-ansvarig på Hager. Han fortsätter:
– Utifrån detta jobbar vi vidare med vad vi kan göra ytterligare för att få in den återvunna plasten i våra produkter.
Utöver själva produktionsprocessen vidtar koncernen andra åtgärder för att samla in och återvinna sitt avfall. Ett exempel är munskydd som under Covid-19-pandemin skapade en ny källa till plastavfall. Därför anlitade Hager en partner som förvandlar de insamlade maskerna till skolmaterial som distribueras lokalt i Alsace.
Allt avfall från Hagers kontor och produktionsanläggningar samlas in och återvinns enligt lokala bestämmelser. Detta minskar avsevärt det avfall som produceras.
Varje enskild handling räknas
– De goda nyheterna i denna utmaning är att var och en av oss kan agera och bidra till att öka denna sjunde resurs och därmed minska vår påverkan på planeten. Återvinning blir en integrerad del av våra liv, på jobbet och hemma. Oavsett vad vi gör – arbetar, shoppar, idrottar, lagar mat, äter, … så ligger det i vår makt att minska avfallet. Återvinning är ett tankesätt som vi kan välja att omfamna, vad vi än gör, säger Joakim.
I dag kan vi återvinna nästan vad som helst. Kläder, datorer, telefoner, mat, leksaker, pennor.
– Oavsett om det är trasigt eller inte så får inget föremål förbrännas eller begravas på en deponi. Om vi vill ge våra barn en bättre planet måste vi minska mängden avfall som produceras. Sortering och återvinning är ett enkelt sätt att uppnå detta. Det bästa avfallet är alltid det avfall vi inte producerar, avslutar Joakim.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om framtiden, hållbarhet, innovation m.m.
Förslag på mer läsning
Sju steg till vass projektledning enligt Bravida
Alla inblandade vill att projekt ska bli lyckade och lönsamma – och för att nå dit krävs att projektledningen sitter som den ska. Hampus Hellgren, projektledare på Bravida, har varit i branschen i över tjugo år, de senaste tio som projektledare. Här bjuder han på sina bästa tips.
Läs artikel »Så löste Midroc den pressade tidsplanen
Midroc har anlitats som el-entreprenör när NCC bygger ut Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Det som utmärker projektet är den pressade tidsplanen. För att effektivisera föreslog Midroc att kanalsystemen skulle vara förmonterade innan de anlände till bygget.
Läs artikel »Så blir ni lönsamma genom tidseffektivisering
Tiden är kanske det mest värdefulla ni har i er verksamhet. Då den både är en färskvara såväl som en bristvara gör man bäst i att vårda den väl.
Läs artikel »Hemautomation för villakunder
ISO-standarden KNX fyller 29 år i år. Störst genomslag har den fått i kommersiella fastigheter, men enklare KNX-paket har gjort att en del villaägare intresserat sig för tekniken. Håkan Pettersson premiärinstallerade nyligen en KNX-lösning i en villa, nu tror han att förfrågningarna från villakunder kommer öka.
Läs artikel »Enkla och vackra detaljer i Köpenhamns senaste hotell-juvel
Petter Stordalens hotell Villa Copenhagen har precis renoverats för 1,7 miljarder kronor. Allt är väl genomtänkt, in på minsta detalj. Hagers matarkanaler och designserie berker betonar designfilosofin bakom Köpenhamns nya hotell-juvel.
Läs artikel »Välkommen till Hager Magasin!
I premiärutgåvan serverar vi bland annat tankar kring hur man maximerar affären med rätt förhandlingsteknik, hur man skaffar lojala kunder, hur det smarta hemmet står sig mot hackerangrepp och vi besöker The Carpenters – hantverkarna som håller tiden och mycket mera.
Läs artikel »