Ända sedan elektriciteten introducerades har den förändrat vår vardag. I takt med att vi blivit beroende av elen har vi lyckats tämja den med allt smartare produkter. Det här är berättelsen om hur vi gått från 1800-talets smältsäkring till dagens snabbanslutande dvärgbrytare.
Många tror att det var Thomas Edison som var först med tanken att använda smältsäkringar som skydd i elektriska strömkretsar. Faktum är att det var den franske uppfinnaren och urmakaren Louis Breguet som var först med den tanken. Fransmannen som bland annat uppfann en elektromagnetisk telegraf insåg att han behövde skydda den från överström.
Så, för att skydda telegrafen konstruerade han en anordning bestående av tunna ledare som smälter vid felström. Breguet beskrev sin smältsäkring i en rapport år 1847.
Under 1800-talet började man också tämja elektriciteten på andra håll i världen. Thomas Edison introducerade en fungerande glödlampa och tog i samma veva patentet på säkringen, uppfunnen av Breguet.
Första glödlampan i Sverige
Det fashionabla Blanch’s Café i Kungsträdgården blev den första platsen där en eldriven ljuskälla installerades inomhus i Sverige.
Under de följande åren gick utvecklingen snabbt. Nikola Tesla, som elbilen Tesla fått sitt namn från, skapade växelströmmen. Detta satte fart på samhällets utveckling under 1900-talet. Under 1930-talet kom produktionen av de svenska IFÖ:s keramiska säkringar igång.
Skruvteknik och brandrisk
I dag sitter det dvärgbrytare i majoriteten av Sveriges elcentraler, men monteringstekniken är inte optimal ur ett säkerhetsperspektiv.
– Har du 13 säkringar på en rad i elcentralen måste du använda din skruvmejsel 13 gånger så att de dras åt mot kopparskenan, säger Niklas Melin, affärsutvecklare på Hager. Han fortsätter:
– Är du stressad finns risk att du glömmer en av skruvarna. Då uppstår ett glapp som kan leda till värmeutveckling. Så småningom kan det leda till brand.
En annan säkerhetsaspekt är fasskenan. Om montören skruvar åt säkringen för hårt kan gaffeln runt skruven vikas åt sidan – även detta är en orsak till brand. Enligt Installatörsföretagens protokoll ”Kontroll efter färdigställande” ska installatören återvända till en utförd installation för att efterdra skruvar för anslutning av fasskenor.
– Det är en säkerhetsrekommendation från Installatörsföretagen och leverantörer, men i ärlighetens namn vet jag ingen elektriker som gör så, säger Niklas.
Säkrare och snabbare teknik
För att kunna göra säkrare förbindningar med tryggare anslutningar utvecklades snabbanslutningstekniken Quickconnect av Hager 2005. Sedan dess har 65 procent av Hagers försäljning av dvärg- och jordfelsbrytare gått från skruv- till snabbanslutningstekniken.
– Med Quickconnect-fasskenan tas en av dagens största felkällor i centraler bort. Tekniken gör så att du inte längre behöver tänka på åtdragningsmomentet. Och eftersom Quickconnect-fasskenan ansluts i slutet av monteringen är den inte i vägen vid övrig anslutning, säger Niklas.
Tekniken ger också en märkbar besparing i tid, om man jämför med produkter som har skruvanslutning.
– Man kan räkna med en ungefärligt tidsbesparing på 25 procent. Så även om Quickconnect är något dyrare än säkringar med skruvteknik så kommer du som montör att få bättre ekonomi eftersom du spar arbetstid, säger Niklas avslutningsvis.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om säkerhet, tidseffektivitet m.m.
Förslag på mer läsning
Med digitalisering kommer sårbarhet
Skickar din värmepump dina personuppgifter till brottslingar? Är din kaffekokare en del av en massiv cyberattack? För att undvika att någon utnyttjar säkerhetsbristerna i IoT-enheter krävs åtgärder, både från tillverkare och användare.
Läs artikel »KNX – det logiska valet för installatörer
Om du väger alla för- och nackdelar mot varandra är det ett protokoll som framstår som det bästa valet för professionella tillämpningar. KNX är just nu det naturliga valet för professionella och driftsäkra hemautomationslösningar. KNX har helt enkelt flest fördelar.
Läs artikel »Kampen om morgondagens smarta produkter
Sakernas internet (IoT) ger oss smarta lösningar. Denver i USA utvecklar smarta samhällsfunktioner. Amazon öppnar en smart butik där du bara tar det du vill ha och får räkning hem. Och Uber experimenterar med en smart drönartaxi. Men vad avgör om användning av IoT är smart eller inte? Emma Estborn på inUse hjälper oss att ta reda på vad en smart produkt bör uppfylla för att bli framgångsrik.
Läs artikel »Så behåller du din personal
För Hagers läsare delar företagscoachen Catharina Sjögren med sig av kunskap om hur du kan skapa engagerade, motiverade och drivna medarbetare som stannar kvar på företaget.
Läs artikel »KNX är redo för framtiden
Hur funkar KNX och integrationen av IoT? Det finns två sätt att göra det på i dag: via gateways från en av de många KNX-tillverkarna eller via KNX Web Services, lösningen från KNX Association.
Läs artikel »Tekniken som förbättrar för de äldre
Gardiner som fladdrar när nya meddelande finns att läsa på en skärm eller trälådor som skickar meddelande när man knackar på dem. Att bädda in teknik i vardagliga prylar är en del i det som kallas active assisted living (AAL) internationellt.
Läs artikel »