Stress kan vara positiv – det kan få oss att bli effektiva och handlingskraftiga. Men stress kan också vara vår värsta fiende. Enligt hjärn-forskning kan negativ stress liknas vid att ”dricka gift”. Ledarskapscoachen Catharina Sjögren tipsar om hur du ska göra för att undvika stressfällorna.
När vi stressar får vi i oss för mycket adrenalin och kortisol. Den kombinationen gör oss lättirriterade och mer aggressiva. Dessutom kan stress göra så att vi få problem med sömn och att vi exempelvis missbrukar alkohol.
Sömn är livsnödvändigt och ett mirakelmedel för att ta bort stress. Om vi i stället ska hjälpa oss själva att hantera stress på ett bra sätt, så är sömn det absolut viktigaste och bästa sättet att börja hantera stressen.
Inga viktiga beslut efter dålig sömn
Ta exempelvis aldrig viktiga beslut efter en natt med dålig sömn – studier visar nämligen att vi tar mycket sämre beslut då. Undvik att sitta framför tv, mobilskärm eller dator på kvällen. Då hjälper du hjärnan att varva ner och sömnhormonerna, som rubbas av skärmljus, störs inte. Läs i stället och låt hjärnan varva ner. Allt för att du ska sova bättre och därmed vara mer skärpt, glad och förmögen att ta bra beslut. Det vill säga, hjälpa dig själv och din hjärna till en positiv spiral utan stress.
Ibland kan vi dock inte påverka sömnen, exempelvis under småbarnsåren. Det positiva är att vi kan kompensera dålig sömn med en kortare tupplur, en så kallad powernap.
Så hanterar du negativ stress
Vi kan inte alltid påverka stress men vi kan alltid påverka hur vi tänker och hanterar stressen. Dessutom kan vi se till att grundförutsättningarna gällande sömn, mat, motion och tid för reflektion finns där.
Att få tid för motion och reflektion behöver inte alltid vara komplicerat eller ta mycket tid. Låt mig ta ett exempel från min egen vardag och livssituation.
Som ensamstående med tre barn, kan det vara stressigt att få ihop jobb och fritid. Jag har konstaterat att jag inte hinner gå till gymmet. Samtidigt vet jag att träning är viktigt för att minska stress. Ett alternativ är att jag under de senaste åren valt att cykla till och från jobbet 2×20 minuter, oavsett väder. Det är min motion och egentid. När jag cyklar får jag både tid för reflektion och motion.
Det handlar om inställningen
Viktigt i detta är min egen inställning. Jag vill vara hemma på kvällarna och jag vill cykla. Det är mitt eget val och jag har funnit en lösning som passar min aktuella livssituation. Jag skulle kunnat fokusera på att det är synd om mig som inte har tid att träna. Men jag upplever det som lyx att jag kan få 40 minuter motion och egentid, varje dag.
Ställ dig själv frågan om vad du kan påverka och vad du behöver acceptera för att sluta älta och stressa över de saker du inte kan påverka.
Stress är en del av vår vardag, och vi kommer inte ifrån den. Men vi kan ge de bästa förutsättningarna för kroppen och hjärnan att klara av stressen.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om personlig utveckling, stress, tidscoachen, tidseffektivitet m.m.
Förslag på mer läsning
Prognos: Offentligt byggande upp i en annars sur byggkonjunktur
Våren under coronapandemins uppkomst präglades av stor osäkerhet. Thomas Ekvall, prognoschef på Prognoscentret, ser nu en tydligare bild och bedömer att det mest sannolika utfallet är en djup nedgång i ekonomin i år och att effekten på byggmarknaden bottnar först 2021.
Läs artikel »En digital spark i baken
Vi befinner oss i utmanande tider och vi är alla mer eller mindre hårt pressade. Just nu påverkar covid-19 sättet vi lever och arbetar på. Självklart håller vi avstånd och uppmanar alla våra kunder och partners att göra likadant om möjligt.
Läs artikel »Miljarder sammankopplade apparater
Iot (internet of things) har funnits i decennier men det är främst under de senaste åren det verkliga genombrottet kommit och ännu större kommer det bli.
Läs artikel »Så ökar du elsäkerheten
Tryggheten i hemmet och på arbetsplatsen är ingenting att tumma på. Ändå sker en stor andel elrelaterade bränder och skador årligen. Därför har Hager startat initiativet ”Det är säkrast så” för att sprida kunskap om elsäkerhet.
Läs artikel »Hemautomation för villakunder
ISO-standarden KNX fyller 29 år i år. Störst genomslag har den fått i kommersiella fastigheter, men enklare KNX-paket har gjort att en del villaägare intresserat sig för tekniken. Håkan Pettersson premiärinstallerade nyligen en KNX-lösning i en villa, nu tror han att förfrågningarna från villakunder kommer öka.
Läs artikel »Säljdrivande marknadsföring
Det finns en uppsjö av företag som erbjuder ungefär samma produkter och tjänster som ni gör. Så vad ska ni göra för att sticka ut mot konkurrenterna? Se till att ni gör positioneringsarbete ordentligt.
Läs artikel »