Du och dina installatörskollegor märker säkert att den smarta och uppkopplade världen kommer allt närmare. Hemautomation kommer få ett enormt genomslag inom byggnadsinstallationer. Denna utveckling erbjuder stora möjligheter för installatörer. Det här är den första delen ur en serie av texter som fokuserar på hur du som installatör ska förhålla dig till hemautomationen.
Enligt informationstekniksföretaget Gartner uppgår antalet uppkopplade apparater till 20 miljarder år 2020. Smarta apparater, så som termostater och belysningsteknik, blir allt populärare i våra bostäder. Även mer otippad hemutrustning som gardinskenor eller dörrklockor kommer i ökande utsträckning att bli ”smarta”. Tillsammans utgör apparaterna hemautomationens värld, som också kallas smarta hem.
Så kommunicerar apparaterna
Styrningen av de smarta apparaterna sker via hemautomationsprotokoll. Apparaterna använder protokollen för att kommunicera med varandra, även via internet om man så vill. På det sättet bidrar hemautomationssystemen, som utgörs av ett nätverk av apparater, till att bygga upp sakernas internet, Internet of Things (IoT). Denna utveckling beskrev vi i en tidigare rapport. I dag konkurrerar flera protokoll om att bli marknadsledande, både inom bostäder och kommersiella fastigheter.
Hemautomationens frammarsch – ett faktum
Om du inte vill hamna på efterkälken kommer du som installatör att behöva följa med i utvecklingen. Någon måste nämligen koppla ihop alla smarta apparater och installera dem. Allt fler bostäder görs smartare och kopplas upp mot internet. Byggföretaget Heijmans i Holland har exempelvis utrustat alla sina nya bostäder med hemautomation som standard sedan 2015. Ett annat tecken på hemautomationens frammarsch är att tre av tio redan har en smart produkt hemma, exempelvis en smart termostat.
Framtidssäkra din verksamhet
Om du hänger med i hemautomationssystemens utveckling och specialisera dig på ett protokoll ser du till att framtidssäkra din verksamhet. Syftet med den här serien av texter är att sprida kunskap och information om de mest kända hemautomationsprotokollen. Vi erbjuder den här informationen för att hjälpa dig att fatta välavvägda beslut.
Läs hela rapporten
I vår uppkopplad värld är hemautomation den sammankopplande länken mellan IoT och installationsteknik. Prognoser visar att det kommer finnas 20 miljarder uppkopplade enheter år 2020. Dessutom står vi på tröskeln till en grön revolution, därför är guldåldern för installationsföretag sannolikt runt hörnet.
Hemautomation kommer få ett enormt genomslag inom byggnadsinstallationer. Denna utveckling erbjuder också stora möjligheter för installatörer. Men då gäller det att hoppa på tåget nu. Om du skaffar dig kunskaperna kan du redan nu rusta ditt företag för denna nya värld. Vi har tagit fram en rapport om hur du som installatör ska förhålla dig till hemautomationen. I den hittar du praktisk kunskap som kommer hjälpa dig i jakten på tillverkaroberoende standarder.
Ladda ner ”Hemautomation för installatörer”
I den här rapporten kan du läsa om den spännande värld som utgör sakernas internet och hemautomation samt vilka möjligheter de skapar för dig som installatör.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om hemautomation, innovation, iot, smarta produkter m.m.
Förslag på mer läsning
Personskyddsbrytare ger sinnesro
Med personskyddsbrytare hjälper elektrikern Jonathan Palm villakunder som har problem med återkommande strömavbrott.
Läs artikel »Snårigt regelverk försvårar utveckling
Det svullna och krångliga regelverket är en bidragande orsak till att byggbranschen har svårt att utveckla sin produktivitet och lönsamhet. Det menar Mikael Anjou, tidigare vd på flera av bolagen i Einar Mattsson-gruppen, och författare till boken ”Den ineffektiva byggbranschen”.
Läs artikel »Så blir du en vass förhandlare
För svenskar som är obekväma att förhandla ger Carl Fhager – programledare för Förhandlingspoddens och van förhandlare som advokat – sex tips att tänka på.
Läs artikel »Så ser framtidens installationsmarknad ut
Vilka utmaningar väntar morgondagens elinstallatörer? Vi frågade marknadsanalytiker Bengt Henricson som är specialiserad på att optimera lönsamheten och ta fram underlag åt den nordiska byggmarknaden.
Läs artikel »Belysningstrender 2019 enligt Ateljé Lyktan
Ateljé Lyktan har sedan 1930-talet designat högklassig belysning. Här delar de med sig sina bästa tips inom lamp- och ljusvärlden inför 2019.
Läs artikel »En digital spark i baken
Vi befinner oss i utmanande tider och vi är alla mer eller mindre hårt pressade. Just nu påverkar covid-19 sättet vi lever och arbetar på. Självklart håller vi avstånd och uppmanar alla våra kunder och partners att göra likadant om möjligt.
Läs artikel »