För att behålla nuvarande marknadsandelar måste byggbranschen industrialiseras mer anser många marknadsanalytiker. Götenehus har därför satsat 60 miljoner kronor på en ny fabrik för industriell volymhusproduktion.
Många strateger är överens om att byggbranschen kommer automatiseras allt mer. Mycket snart kommer en stor del av det arbete som görs av människor att göras av robotar i stället. I en tidigare intervju med Hager Magasin menade Bengt Henricsson, som är specialiserad på att analysera och ta fram underlag för den nordiska byggmarknaden, att prisutvecklingen inom byggsektorn nått taket.
– Möjligheterna att kompensera byggkostnadsökningarna genom att stärka hushållens ekonomi har sannolikt nått vägs ände. Nu kan räntorna bara röra sig uppåt, det är svårt att höja sysselsättningsgraden ännu mer och det är osäkert vilka utrymmen som finns för vidare skattesänkningar, sade Bengt då.
För att nå en bredare marknad, eller behålla den man har kommer byggbranschen således att tvingas automatisera, digitalisera och industrialisera byggprocessen.
Götenehus är ett av Sveriges äldsta trähusföretag. Redan på 1930-talet producerade de monteringsfärdiga stugor. Under årens lopp har de prefabricerade husen tagit upp en allt större del av deras verksamhet. I dag levererar de nästintill färdiga väggkonstruktioner till byggarbetsplatsen.
– Man kan säga att vi levererar färdiga planelement. 50 procent av huset tillverkas i fabriken och 50 procent byggs på plats, säger Roger Wändal, materialadministrativ chef på Götenehus.
Byggandet kommer minska
Enligt Bengt Henricsson nådde bostadsproduktionen drygt 70 000 nya bostäder 2017. Det årliga behovet i Sverige, baserat på en rent demografisk beräkning, ligger på cirka 45 000 bostäder per år. Dagens relativt höga byggaktivitet är dock motiverad av ett uppdämt behov efter en lång period med mycket låg bostadsproduktion, men byggandet kommer obönhörligen att gå tillbaka.
– Jag tror att vi kommer behöva bygga mindre och enklare bostäder och standardisera hårdare för att folk ska ha råd, säger Roger Wändal, han fortsätter:
– I Stockholm råder det bostadsbrist, samtidigt ser vi att marknaden går ner. Det är ett bevis på att man bygger för dyrt. Sammantaget kommer det här att bidra till en prispress i branschen.
Götenehus har blomstrat under de senaste årens högkonjunktur. På fem år har de nästintill dubblat sin produktion. 2013 levererade de 230 hus, 2017 levererades 430.
Rustade för lågkonjunktur
Eftersom lägenhetsbyggandet bedöms bli fortsatt högt under flera år, trots annalkande lågkonjunktur, har Götenehus beslutat att satsa på ännu effektivare produktion. 2017 beslutade de att investera 60 miljoner kronor i en ny fabrik för industriell volymhusproduktion. Den nya anläggningen får en total yta på cirka 10 000 kvadratmeter, varav drygt hälften initialt blir uppvärmda produktionsytor. Den nya fabriken, som får en kapacitet att tillverka cirka 200 lägenheter per år, beräknas vara i bruk våren 2019.
– Vi kommer tillverka hus och lägenheter i nästintill kompletta moduler istället för att leverera planelement som vi tidigare gjort. Det betyder att 90 procent av huset tillverkas i vår nya fabrik och 10 procent, såsom grund, anslutningar för el, vatten och avlopp, görs på byggarbetsplatsen, säger Roger. Han fortsätter:
– I den nya fabriken har vi effektiviserat processen avsevärt. Vi har standardiserat många moment och gjort det mer rationellt men det bygger också på att vi får en repetitionseffekt. Det gör att valmöjligheterna blir mer styrda och förprogrammerade vilket också medför att priset på huset kan sänkas. Man kan likna det med linjeproduktion för bilar.
Roger menar dock att hustillverkarna aldrig kommer uppnå samma effektivitet som biltillverkarna.
– En bil kör ju på samma underlag världen över. Ett hus ska placeras in och anpassas till en miljö. Det styrs av planbestämmelser, lagar och regler. Med det sagt tror jag definitivt att prefabricerade hus är framtiden för byggbranschen.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om byggbransch, hållbarhet, tidseffektivitet, trendspaning m.m.
Förslag på mer läsning
Personskyddsbrytaren skapar en trygghet för kunden
För Kustens Eltjänst är personskyddsbrytare (PSA) pusselbiten som skapar driftsäkra system, både hos privat- och företagskunder,
Läs artikel »Vår dyrbara tid
Det finns bara ett visst antal timmar på en arbetsdag och vi har alla olika förhållningsätt till hur vi hanterar dem. När vi är som mest effektiva under dygnets 24 timmar är individuellt. En del av oss är morgonmänniskor och en del kvällsmänniskor. Det du ska tänka på är att utnyttja den tiden på dygnet då du är som mest produktiv. Det är då du ska göra de saker som kräver mest av dig.
Läs artikel »Nöjdare kunder genom merförsäljning
Ett givet sätt att öka lönsamheten är att sälja mer till varje enskild kund. Vi hörde av oss till säljtränaren Kim von Walden för att ta reda på hur man kan öka försäljningen.
Läs artikel »Hemautomation för villakunder
ISO-standarden KNX fyller 29 år i år. Störst genomslag har den fått i kommersiella fastigheter, men enklare KNX-paket har gjort att en del villaägare intresserat sig för tekniken. Håkan Pettersson premiärinstallerade nyligen en KNX-lösning i en villa, nu tror han att förfrågningarna från villakunder kommer öka.
Läs artikel »Säljdrivande marknadsföring
Det finns en uppsjö av företag som erbjuder ungefär samma produkter och tjänster som ni gör. Så vad ska ni göra för att sticka ut mot konkurrenterna? Se till att ni gör positioneringsarbete ordentligt.
Läs artikel »