På den tyska marknaden är det redan krav på ljusbågsdetektorer vid elinstallationer i sovrum. Produkten, som är ett komplement till jordfelsbrytaren, väntas växa stort i Sverige framöver.
Arc Fault Detection Device (AFDD), eller ljusbågsdetektorn som den heter i Sverige, ger ett säkert brandskydd. I Tyskland är det redan krav på att använda ljusbågsdetektorer vid elinstallationer i exempelvis sovrum. Orsaken är att mobilladdare utgör en stor brandrisk och många laddar telefoner i just sovrummet nattetid. AFDD finns även ute på den amerikanska marknaden.
– I Sverige är AFDD, än så länge, bara en rekommendation inskriven i Elinstallationsreglerna utgåva 3, men på sikt kommer efterfrågan bli stor även här, säger Mikael Hylander, marknadschef för strömfördelning bostäder på Hager.
Ett ordentligt brandskydd
En vanlig jordfelsbrytare skyddar vid ett jordfel men reagerar inte vid parallell- eller seriefel. AFDD mäter spänning och strömkurvan och är byggd för att upptäcka isolationsfel, glappkontakt eller liknande fel – det vill säga gnistbildningar/ljusbågar som kommer och går. När en serie ljusbågar identifieras bryts strömmen. Genom att kombinera jordfelsbrytaren med en AFDD skapar man alltså ett ordentligt skydd mot brand.
– AFDD rekommenderas i utrymmen där trä bearbetas maskinellt och där brännbart material och oersättliga varor lagras, samt i träbyggnader där brand enkelt kan spridas, säger Mikael.
Placeras i början av kretsen
Detektorn känner av när en ljusbåge håller på att uppstå i en elektrisk krets och aktiverar automatisk frånkoppling för att förhindra att bränder uppstår. Den är också utrustad med kortslutnings- och överlastningsskydd. AFDD ska placeras i början av kretsen som ska skyddas och kräver en grundlast på minst 2,5 ampere för att kunna börja detektera eventuella fel.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om framtiden, ljusbågsdetektor m.m.
Förslag på mer läsning
Jag blickar framåt, lever nu och dör sen
Coronaviruset har färgat de senaste månaderna, men jag vill inte låta viruset döda min tro på framtiden. På Hager jobbar vi hårt för att färglägga en ljusare framtid. Nu blickar jag framåt och inspireras av Miss Li …
Läs artikel »Kina och Indien knappar in på väst – dags att haka på kvalitetstänket
Västvärlden har blivit lat och svenska bolag går miste om hundratals miljarder om året, det menar Lars Sörqvist som är professor och docent i kvalitetsledning.
– Kvalitetsfrågor måste prioriteras på ledningsnivå, det är avgörande för Sveriges utveckling och framtid, säger Lars.
Kontinuerlig utveckling är nyckeln till framgång
Det sägs att man lever så länge man lär och det får vi väl ändå anse vara en sanning. Eller i alla fall väldigt nära sanningen. Att kontinuerligt utvecklas är något vi människor gjort för att anpassa oss till olika miljöer. Och för företag är utveckling nyckeln till framgång.
Läs artikel »Det smarta hemmet – därför ska du välja ett öppet system
Slutna system som är kopplade till en enda tillverkare kan verka lockande för konsumenten. Det finns många skäl till att du som installatör inte ska rekommendera sådana system. Tillverkaren kan gå i konkurs eller bli uppköpt, då hamnar du i en besvärlig situation som installatör.
Läs artikel »Hitta rätt i upphandlingsdjungeln
Installatörer vet att kvalitet oftast lönar sig i längden. Det är dock inte lika lätt att övertyga inköpare vid upphandlingar om detta. Fortfarande väger billigast pris allra tyngst, även om kvalitet blir allt viktigare.
Läs artikel »Färre arbetsskador med mikropauser
Sofia Billger är legitimerad fysioterapeut. För Hager Magasin förklarar hon hur överbelastningsskador hos de anställda kan förhindras och hur man som arbetsgivare bör tänka kring planerade och spontana pauser.
Läs artikel »