Allt fler aktörer väljer att bygga fristående energinät, så kallade microgrids, som gör användaren mindre beroende av extern energitillförsel. Vi pratade med Per Löveryd, innovationssamordnare på Akademiska hus, som driver den storskaliga microgriden FED på Chalmers i Göteborg.
På Chalmers Campus Johanneberg i Göteborg pågår just nu ett unikt energiprojekt. Här håller 50 byggnader på att kopplas samman för att skapa ett lokalt energinät och en handelsplats för energiöverföring. Chalmers microgrid går under namnet FED – Fossil Free Energy District och drivs av nio samarbetspartners, däribland Akademiska Hus.
– I FED kan vi flytta energin mellan olika byggnader till den fastighet där den behövs mest. Vi tar vara på energiflöden som redan finns, vilket skapar mindre belastning på det överordnade nätet, säger Per Löveryd, energistrateg på Akademiska Hus.
Flera alternativ för att lagra energi
Ett microgrid kan bestå av flera byggnader eller enskilda byggnader (så kallade ”nanogrids”). Systemet producerar egen energi, tar vara på överskottsenergi och är inte lika beroende av yttre energiförsörjning eftersom de både kan vara till- och frånkopplade från det stora elnätet. På Chalmers microgrid FED lagras värme, kyla och el i byggnadsstommarna, i särskilda batterilager, kylvattenbassänger, saltlager, kylvärmepumpar och pannor. Här produceras också egen kraftvärme och solel. Med hjälp av sitt energihandelssystem kan FED-byggnaderna anpassa sin energianvändning med hänsyn till staden i stort och bestämma om de ska handla energi utifrån vad som är mest ekonomiskt fördelaktigt eller vad som ger minst koldioxidbelastning. Finns det exempelvis ett överskott på spillvärme i staden så kan FED-byggnaderna passa på att lagra värme i sina hus för att nyttja den vid ett senare tillfälle.
– Även på mindre orter kan ett microgrid fylla en viktig funktion. Små matbutiker med kylmaskiner som bara står och sprutar ut överskottsvärme skulle ju lika gärna kunna värma upp intilliggande bostadshus. Och på orter där elledningarna fortfarande är luftburna skulle hushåll med egna system vara mindre utsatta för störningar på det stora elnätet. Alla vinner på det här systemet; man sparar energi och pengar och minskar samtidigt koldioxidutsläppen.
Sneglar på nya affärsmodeller
Per Löveryd tror att allt fler fastighetsägare kommer att vilja skapa microgrids i framtiden, inte minst eftersom allt fler väljer att producera sin egen solel. I dag är det dock olagligt att flytta el mellan olika fastighetsägare, men inom FED hoppas man på sikt på att kunna formulera rekommendationer om att underlätta energiöverföringar.
– FED-projektet gör det möjligt att pröva nya lösningar som leder fram mot det fossilfria samhället. Infrastrukturen på Chalmers ger oss en unik testbädd, inte bara för olika typer av microgrids, men också för olika affärsmodeller och ekonomiska incitament, säger Per Löveryd.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om energi, framtiden, innovation m.m.
Förslag på mer läsning
Vår dyrbara tid
Det finns bara ett visst antal timmar på en arbetsdag och vi har alla olika förhållningsätt till hur vi hanterar dem. När vi är som mest effektiva under dygnets 24 timmar är individuellt. En del av oss är morgonmänniskor och en del kvällsmänniskor. Det du ska tänka på är att utnyttja den tiden på dygnet då du är som mest produktiv. Det är då du ska göra de saker som kräver mest av dig.
Läs artikel »Därför är svenskarna skeptiska till det smarta hemmet
Fastighetsbolaget Swebostad satsat på smarta hem-lösningar i sina bostäder och tror på en stark utveckling inom segmentet. Samtidigt uppger majoritet av svenskarna att de inte vill ha fler uppkopplade prylar i sina hem.
Läs artikel »Hitta rätt i upphandlingsdjungeln
Installatörer vet att kvalitet oftast lönar sig i längden. Det är dock inte lika lätt att övertyga inköpare vid upphandlingar om detta. Fortfarande väger billigast pris allra tyngst, även om kvalitet blir allt viktigare.
Läs artikel »Stress orsak till elolyckor
Stress på arbetet kan ligga bakom en hel del av de elolyckor som uppstår och det handlar inte bara om tidsbrist utan ofta är det på grund av att de får utföra arbeten när andra hantverkare är närvarande, vilket ökar riskerna
Läs artikel »Skjuter du upp saker?
Är du en av dem som skjuter upp saker? Du vet att du borde ta tag i tidsrapporteringen, men i stället skjuter du upp den till kvällen, nästa dag, nästa vecka. Sedan gör du uppgiften när det är akut och farligt nära deadline. Eller i värsta fall inte alls. Ledarskapscoachen Catharina Sjögren tipsar om hur du ska tänka för att sluta skjuta saker på framtiden.
Läs artikel »Robotarnas intrång i byggbranschen
Prefabricerade hus, automatiserade arbetsprocesser och ökade samhällsklyftor. Så ser framtiden ut enligt marknadsanalytiker Bengt Henricson på Prognoscentret. Frågan är hur dessa samhällsförändringar kommer påverka installatörsbranschen.
Läs artikel »