Vår dyrbara tid
Det finns bara ett visst antal timmar på en arbetsdag och vi har alla olika förhållningsätt till hur vi hanterar dem. När vi är som mest effektiva under dygnets 24 timmar är individuellt. En del av oss är morgonmänniskor och en del kvällsmänniskor. Det du ska tänka på är att utnyttja den tiden på dygnet då du är som mest produktiv. Det är då du ska göra de saker som kräver mest av dig.
Time management eller tidsplanering är något många av oss borde bli bättre på. Tidsplanering betyder helt enkelt hantering av tid. Vi är alla mer eller mindre duktiga på att planera projekt och det finns en hel drös med verktyg som underlättar det arbetet, men väldigt få av dem inkluderar individen i ekvationen.
Tre amerikanska forskare fick förra året dela på Nobelpriset i medicin. Jeffrey C Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young fick priset för deras upptäckter av molekylära mekanismer och den cirkadiska rytmen – vår inre klocka som anpassar kroppen efter dygnet.
Sömnen påverkar dygnsrytmen, som i sin tur påverkar funktionsförmågan. Om man googlar lite beskrivs dygnsrytm så här: det är den process hos levande organismer som är inbyggd och regelbundet cyklisk med en period av ungefär ett dygn. Det innebär att hormonnivåer, kroppstemperatur, kognitiv förmåga, hunger och sömnighet varierar under dygnet.
Något vi bör tänka på är att försöka anpassa våra dagar efter vår egen dygnsrytm för att säkerställa att vi jobbar när vi är som piggast, samt att vila och ladda batterierna när kroppen behöver återhämtning.
I det här webbmagasinet kan du läsa om hur du ska ta till vara på din dag för att vara mer effektiv. Jag blev inspirerad av artikeln med ledarskapscoachen Catharina Sjögren som berättar om hur man kan bli en effektivare människa , jag tycker i alla fall att det låter bra att få mer gjort utan att behöva jobba mer.
Johan Ran
Head of Marketing & Communication
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om tidseffektivitet m.m.
Förslag på mer läsning
Med känsla av Alice i underlandet
Åtta magiska och helt unika hotellrum skapades i projektet som växte fram ur inredningsdesigner Lena Nyholms fantasi. Det här är berättelsen om hur 21 leverantörer samarbetade i ett unikt renoveringsprojekt på Åhus Gästgivaregård.
Läs artikel »Hemautomation förändrar framtidens boende
Vi kan vara säkra på att IoT kommer påverka vår framtid. Men IoT är inte den första formen av intelligens som gör entré i bostäderna. Elektroniken har redan gjort bostäderna smartare i några årtionden, något vi också kallar hemautomation.
Läs artikel »Digital utveckling – ja tack – men till vilket pris?
Världen blir allt mer uppkopplad och vi får fler ansluta produkter i våra hem. Den här utvecklingen har onekligen berikat våra liv. Samtidigt ökar vår sårbarhet för digitala attacker.
Läs artikel »Nu viker konjunkturen nedåt – så drabbas elbranschen
Hur påverkas elbranschen när konjunkturen viker nedåt? Antalet påbörjade bostadsbyggen faller från 53 000 förra året till 49 000 i år, men utvecklingen väntas dock inte drabba de svenska elinstallatörsföretagen särskilt hårt. Det som räddar branschen är en fortsatt stark renoveringsmarknad.
Läs artikel »Därför är svenskarna skeptiska till det smarta hemmet
Fastighetsbolaget Swebostad satsat på smarta hem-lösningar i sina bostäder och tror på en stark utveckling inom segmentet. Samtidigt uppger majoritet av svenskarna att de inte vill ha fler uppkopplade prylar i sina hem.
Läs artikel »Kvalitetstänk receptet på framgångsrikt företagande
Elektrofabriken är ett snabbt växande bolag. Företaget med bas i Skåne marknadsför och tillverkar låg- och mellanspänningsprodukter skräddarsydda för kommersiella och industriella applikationer. En viktig nyckel till Elektrofabrikens utveckling hittas i bolagets kvalitetstänk, som funnits med sedan starten.
Läs artikel »