ISO-standarden KNX fyller 29 år i år. Störst genomslag har den fått i kommersiella fastigheter, men enklare KNX-paket har gjort att en del villaägare intresserat sig för tekniken. Håkan Pettersson premiärinstallerade nyligen en KNX-lösning i en villa, nu tror han att förfrågningarna från villakunder kommer öka.
Utvecklingen för smart hemelektronik går framåt och undersökningar visar att intresset bland privatkunder är stort. En undersökning från Skanska bekräftar att Sverige är ett land med många så kallade ”early-adopters” när det kommer till ny teknik. Resultatet visar att 29 procent helst vill ha smart hemelektronik, exempelvis fjärrstyrd belysning. Nästan lika många, 27 procent, svarar att de vill ha digitala lås och larm som kan styras på distans. Som elektriker gäller det att hänga med i teknikutvecklingen.
Håkan Pettersson, som driver Mellersta El och Ventilation AB i Uppsala län har arbetat som elektriker i närmare 30 år. Han har varit med om flera teknikskiften, men upplever inte att hans kunder hoppat på smarta hemtåget ännu.
– El-regler förändras och styrsystem kommer och går. Jag har sneglat på smarta hemlösningar med KNX en längre tid, men har faktiskt aldrig fått någon förfrågan om att installera ett system, berättar Håkan.
Öppen planlösning och många strömbrytare
Nyligen blev Håkan sugen på att prova på KNX efter att han fått en demonstration av ett enklare KNX-paket hos sin grossist.
– Det slumpade sig så att jag hade ett perfekt projekt för den här lösningen. En arkitektritad och påkostad villa med öppen planlösning, säger Håkan.
Det som var bestämt vid det här tillfället var att villan skulle utrustas med mycket dimmerbelysning. Eftersom el-ritningarna inte var klara skulle en flexibel KNX-lösning underlätta processen. Den öppna planlösningen gjorde det dessutom omöjligt att placera önskat antal strömbrytare på husets väggar. Möjligheten att ha upp till åtta funktioner i en strömbrytare övertygade villaägaren att gå på Håkans KNX-alternativ.
Minimalistisk installation
När försäljningen var klar återstod bara ett litet problem. Eftersom Håkan aldrig jobbat med KNX var han tvungen att sätta sig in i tekniken.
– Faktum var att det var enklare att programmera än vad jag trodde att det skulle vara. Jag fick hjälp av leverantören med driftsättningen vilket gjorde att jag fick en förståelse för hur allting funkade. Det underlättade att jag valde en leverantör med bra kvalitet som erbjöd support, säger Håkan och fortsätter:
– Installationen med dosor och slangar blev väldigt minimalistisk och flexibel. Att jag kunde separera kraften från buss-slingan gjorde tankearbetet lättare. Jag upplevde att jag sparade tid eftersom det var ett friare sätta att arbeta på.
I slutändan blev villaägaren väldigt nöjd med KNX-lösningen och har valt att utöka systemet med styrning av infravärme och altanbelysning.
– Eftersom teknikutveckling går framåt kommer kunderna bli mer teknik- och kvalitetsmedvetna. Förfrågningarna på smarta hemlösningar kommer förmodligen att öka, säger Håkan.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om knx, kvalitet, smarta produkter, TCO m.m.
Förslag på mer läsning
Stress orsak till elolyckor
Stress på arbetet kan ligga bakom en hel del av de elolyckor som uppstår och det handlar inte bara om tidsbrist utan ofta är det på grund av att de får utföra arbeten när andra hantverkare är närvarande, vilket ökar riskerna
Läs artikel »Sju steg till vass projektledning enligt Bravida
Alla inblandade vill att projekt ska bli lyckade och lönsamma – och för att nå dit krävs att projektledningen sitter som den ska. Hampus Hellgren, projektledare på Bravida, har varit i branschen i över tjugo år, de senaste tio som projektledare. Här bjuder han på sina bästa tips.
Läs artikel »Coronavirusets effekt på elbranschen
Konjunkturavmattningen, som vi senast skrev om i oktober 2019, kan förvandlas till en rejäl dipp om coronautbredningen fortsätter i samma takt efter sommaren. Hittar man inget vaccin kommer viruset påverka byggbranschen. På kort sikt skulle det bromsa upp arbetet och leda till minskat utbud, på lång sikt skulle efterfrågan avta.
Läs artikel »Så ska du prissätta dina tjänster
Hur ska du prissäta dina varor och tjänster? Per Sjöfors ger tips på hur du kan hitta rätt prisnivåer för att dubblera vinstmarginalen och tillväxttakten.
Läs artikel »Välkommen till Hager Magasin!
I premiärutgåvan serverar vi bland annat tankar kring hur man maximerar affären med rätt förhandlingsteknik, hur man skaffar lojala kunder, hur det smarta hemmet står sig mot hackerangrepp och vi besöker The Carpenters – hantverkarna som håller tiden och mycket mera.
Läs artikel »Därför är svenskarna skeptiska till det smarta hemmet
Fastighetsbolaget Swebostad satsat på smarta hem-lösningar i sina bostäder och tror på en stark utveckling inom segmentet. Samtidigt uppger majoritet av svenskarna att de inte vill ha fler uppkopplade prylar i sina hem.
Läs artikel »