Kan värderingar påverka bolagets resultat?
Tydliga värderingar är avgörande för hur chefer och företag utvecklas. Dels för att det är ekonomiskt gynnsamt men också för att personalen stannar kvar längre på sådana bolag. Företagscoachen Catharina Sjögren Froborg delar med sig av sina insikter kring ett värdestyrt företag.
Det kräver tid och mod att leda värderingsstyrt, men resultatet blir i gengäld ett företag och medarbetare som andas varumärket och det ni byggt upp. Tydliga företagsvärderingar kring exempelvis ansvar, frihet och affärsförståelse är grundpelare för att skapa motiverade, engagerade och resultatinriktade medarbetare. Om du som chef leder i enlighet med företagets och dina egna värderingar, smittar det av sig på medarbetarna. När vi går i linje med våra innersta värderingar, skapas motivation och en vilja att skapa enastående resultat. Det finns fem viktiga faktorer att tänka på för att bygga och leda ett värderingstyrt företag.
- Skapa ett starkt varumärke där företagets värderingar genomsyrar verksamheten. Ikea är ett bra exempel på företag som är värderingsstyrt. De leder och styr verksamheten genom sina åtta värderingar. I sin åttonde värdering säger Ikea ”Vi anser att ledarskap är en handling, inte en roll. Vi rekryterar i första hand utifrån värderingar, och därefter utifrån kompetens och erfarenhet. Det handlar om att leva som man lär, föregå med gott exempel och vara en inspirationskälla för varandra.”Ditt företag har säkerligen lagt enormt mycket tid och pengar på att skapa ett varumärke. Säkerställ att det varumärket andas era värderingar i allt ni gör och i all kommunikation. Ett varumärke tar lång tid att bygga, men går snabbt att rasera om det inte vårdas.
- Koppla värderingarna till affären. Det är viktigt att medarbetare förstår vikten av och hur affären påverkas positivt av värderingar. Det kan exempelvis vara att: ”Vi bemöter alla professionellt och responderar enligt överenskommelse. Vilket skapar tillit från både kunder, leverantörer och kollegor. Det bidrar i sin tur till starkare kundrelationer och säkerligen till större affärer och ökad tillväxt.”
Catharina Sjögren är ansvarig för ledarskapsutveckling och coaching på CoachEffect AB som stärker företag i att skapa resultat och långsiktiga vinster. - Agera utifrån era värderingar. Medarbetare gör inte som du säger, de gör som du gör. Så föregå med gott exempel. Vill du att medarbetarna ska stå för värderingar som att ”våga göra fel, för att kunna utvecklas”, ja då måste du uppmuntra det genom ett prestigelöst ledarskap och att även våga erkänna dina egna felsteg och brister. Det är när fel upprepas och vi inte lär av dem som det blir en svaghet. Tänk på Nelson Mandelas uttalande ”I never lose, I either win or I learn”. Det är lärande, mod och utveckling som leder till framgång.
- Tydliga regler och policys kopplade till företagets värderingar. För att dina medarbetare ska kunna leva enligt företagets värderingar, ta ansvar och initiativ måste det finnas tydliga yttre ramar och regler. Vad har ni för grundpolicys? Om en värdering är respekt, behöver vi då ha en regel för möten som säger att: ”Vid varje möte ska vi respektera individ och tid. Därför har vi en absolut regel att vi inte har mobiler och mail på under möten. Anledningen till det är att alla ska vara närvarande, vilket skapar effektiva möten med ökad målfokus och respekt för individ och tid.”
- Företagets värderingar – ett gemensamt ansvar. Nyckelvärderingar och värderingsstyrt ledarskap bidrar till effektiv och tydlig kommunikation. Medarbetare blir bättre på att bygga starka relationer och vågar vara mer förändringsbenägna genom tydliga värderingar. Alla dessa förmågor bidrar till ett positivt ledarskap och därmed också till attraktiva arbetsplatser där anställda trivs och utvecklas.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om Ledarskap, personlig utveckling, tidscoachen, Värderingar m.m.
Förslag på mer läsning
Precis som Alfons Åberg
I morgon, på måndag, eller nästa månad då ska ni få se! Är du som jag? Det vill säga att du faller för frestelsen att skjuta upp saker som känns lite jobbiga. Det behöver givetvis inte vara jobbrelaterat utan kan handla om att förändra livsstil, kost, motionsvanor, familjesituationen eller helt enkelt om att bryta en dålig vana.
Läs artikel »Så resonerar jag kring kvalitet
Total ägandekostnad är ett ämne jag tycker är intressant, både som privatperson och i min yrkesroll. Det är viktigt att förstå innebörden av begreppet. När man gör det blir det lättare att förstå varför kvalitet lönar sig och leder till en lägre totalkostnad på lång sikt. För att fullt ut kunna utvärdera vad en produkt kostar behöver man förstå vad det kostar att äga den över hela dess livstid. Detta kallas för produktens totala ägarkostnad eller Total Cost of Ownership (TCO).
Läs artikel »Så väljer du rätt hemautomations-protokoll
I vår senaste text om hemautomation gick vi igenom för- och nackdelar med olika öppna system. Vet du fortfarande inte vilket protokoll du ska satsa på? Här följer några viktiga punkter som hjälper dig att göra ett klokt val.
Läs artikel »När hemmets prylar byter sida
I september 2016 slog Mirai till. En rekordstor överbelastningsattack med kapade IT-prylar som satte stora delar av internet ur balans. Cybersäkerhetsexperten Jonas Lejon, med bakgrund inom FRA och Försvarsmakten, hjälper oss att ta reda på hur KNX-system står sig mot liknande attacker.
Läs artikel »Så skapar fastighetsbolaget lojala hyresgäster
Kvalitet och hållbarhet står i fokus när Aspelin Ramm bygger nytt och ger tomma fastigheter nytt kommersiellt värde.
– Vi tror på arkitektur som både är hållbar och vacker att titta på, säger Mathias Vårström.
Därför är moderna strömskensystem säkrare
Effektiv och säker energifördelning i stora projekt är något som både elkonsulter och fastighetsägare strävar efter. Med moderna strömskensystem är detta fullt möjligt. Vi tog oss ett snack med Ingemar Malmland som varit delaktig i framtagandet av ett av landets modernaste och kanske säkraste system för strömskenor.
Läs artikel »