Hemautomation och installatörens roll
Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer all hemautomation vara en del av sakernas internet (IoT). Det möjliggör helt nya tillämpningar. Efterfrågan på hemautomation ökar hela tiden. Frågan är vem som kan hjälpa alla dessa konsumenter med bra rådgivning och se till att idéerna blir verklighet?
Många ser det här som IT-specialisternas roll. Men så behöver det inte alls vara. Många processer som är automatiserade i en bostad har direkt att göra med den el-tekniska installationen. Det innebär alltså fina möjligheter för dig som teknikinstallatör. Man kan också vänta sig att professionella hemautomationssystem kommer bli allt lättare att konfigurera.
En annan utveckling att hålla koll på är den som sker inom energiområdet. Tänker man sig scenariot att konsumenten själv kan producera el och ladda sitt elfordon, är det uppenbart att installatören är rätt person. Ingen har bättre överblick över det eltekniska än du som installatör, och därför kan din rådgivning se till att idéerna blir verklighet. Hemautomation och IoT innebär kort sagt stora möjligheter och breddar installatörens arbetsfält.
Ökad efterfrågan
Företagen har fullt upp med att utarbeta standarder för IoT. Men det kan inte du sitta och vänta på. Under tiden ökar efterfrågan på hemautomation. De installationer du gör nu måste vara framtidssäkrade och kunna kopplas upp mot IoT. Hur gör du det? Många gånger är du beroende av support och produkter från en enda tillverkare, i alla fall om du väljer tillverkarens eget system. Att använda de här systemen innebär en risk om man vill bygga en framtidssäkrad installation. Du är helt i händerna på tillverkaren.
Ett bättre alternativ är därför att satsa på ett tillverkaroberoende protokoll. Många tillverkare tar fram produkter som arbetar via samma protokoll, vilket gör att produktutbudet blir större. Man är inte heller hänvisad till en enda tillverkare för service.
Några populära tillverkaroberoende protokoll för hemautomation är EnOcean, ZigBee, Z‑Wave, Bluetooth Smart och KNX. Alla dessa protokoll har sina för- och nackdelar. Ingen kan säkert säga hur dessa protokoll kommer att se ut framöver, men det är högst troligt att de är framtidssäkrade.
KNX – en beprövad global standard
Av alla tillverkaroberoende protokoll ligger KNX just nu närmast till hands för hemautomation. I vår kommande rapport kan du läsa om för- och nackdelarna med olika tillverkaroberoende protokoll. Men för att du ska få en uppfattning redan nu om den beprövade KNX-standarden följer här lite siffror från 2017:
- Fler än 429 KNX-tillverkare erbjuder tillsammans över 7 000 professionella produkter.
- Alla KNX-produkter genomgår test som KNX Association utför och de håller hög kvalitet.
- Det finns produkter för bland annat belysning, fönster- och solskydd, energimätning och ‑hantering, klimatreglering, styrsystem, visualisering, multimedia och vitvaror.
- Det finns över 72 000 KNX-partners i 162 länder.
- KNX står för omkring 80 procent av all apparatur för hem- och byggnadsautomation som säljs i Europa
- Läs hela rapporten
I vår rapport Sakernas internet och hemautomation beskriver vi vad sakernas internet är, vad hemautomation innebär och hur dessa två hänger ihop. Rapporten belyser hur sakernas internet gör sitt inträde i våra bostäder tack vare hemautomationen, hur det påverkar dig som installatör och vilka möjligheter det kan ge dig. I rapporten tar vi oss också en närmare titt på KNX: en global, tillverkaroberoende standard för hemautomation. Om du vill sticka ut inom ditt kompetensområde, då ska du framför allt fördjupa dig i sakernas internet. En bra början är att klicka på länken nedan och läsa rapporten.
Ladda ner ”Sakernas internet och hemautomation”
I den här rapporten kan du läsa om den spännande värld som utgör sakernas internet och hemautomation samt vilka möjligheter de skapar för dig som installatör.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om hemautomation, innovation, iot, smarta produkter m.m.
Förslag på mer läsning
Projektpackade leveranser sparar tid och pengar
Vid omfattande installationer på stora byggen blir logistiken, när det gäller försörjning av material och verktyg, enormt viktig. Risken för svinn och fel när man hanterar stora lager är alltid stor. Den risken kan minskas genom att utnyttja projektpackade leveranser med precis det som behövs för dagen.
Läs artikel »Den personliga klockan
Många näringslivstoppar går upp i ottan och beskriver sig själva som morgonmänniskor. Ledarskapscoachen Catharina Sjögren hävdar dock att för tidiga morgnar kan leda till obalans som i sin tur kan vara farligt för hälsan. Hon förespråkar istället en helt annan rutin.
Läs artikel »Yrkes-EM nästa för elektrikern Dennis Svensson
Dennis Svensson vann Yrkes-SM i kategorin installationselektriker. Nu ligger han i hårdträning inför Yrkes-EM i Graz, som förhoppningsvis går av stapeln 2021. Vi besökte honom för att ta tempen på hans nerver.
Läs artikel »Effektivitet genom självinsikt – del 1
Utnyttja din fulla potential och agera såväl mer effektivt som motiverat. Ledarskapscoachen Catharina Sjögtren delar med sig av experttipsen för ökad effektivitet.
Läs artikel »Kan värderingar påverka bolagets resultat?
Tydliga värderingar är avgörande för hur chefer och företag utvecklas. Dels för att det är ekonomiskt gynnsamt men också för att personalen stannar kvar längre på sådana bolag. Företagscoachen Catharina Sjögren Froborg delar med sig av sina insikter kring ett värdestyrt företag.
Läs artikel »Sju steg till vass projektledning enligt Bravida
Alla inblandade vill att projekt ska bli lyckade och lönsamma – och för att nå dit krävs att projektledningen sitter som den ska. Hampus Hellgren, projektledare på Bravida, har varit i branschen i över tjugo år, de senaste tio som projektledare. Här bjuder han på sina bästa tips.
Läs artikel »