Nya produkter från teknikgiganter som Apple, Amazon och Google ökar ständigt intresset för hemautomationssystem. Exempelvis var Amazon först ut med Alexa 2016, och senare kom Google Home. De är virtuella assistenter som hjälper användarna att hantera sitt smarta hem med hjälp av röststyrning. Den här nya utvecklingen röner stor uppmärksamhet och väcker konsumenternas intresse. Det gör att tillverkarna fokuserar allt mer på marknaden för hemautomation.
På ena sidan står hemmafixarna som satsar på lösningar som Apple HomeKit och Google Nest, på andra sidan står konsumenter som hellre anlitar en expert. Frågan är vem som ska ta på sig expertrollen – IT-specialisten eller elinstallatören?
Det är ingen tvekan om att en IT-expert förstår sig på datanät, anslutningar och programmering. Allt sådant behövs för att ett hemautomationssystem ska fungera. Men de bitarna är inte det avgörande.
Elinstallatören har mer kunskaper om eltekniska installationer, strömförsörjning och kabeldragning. Det är där man börjar om man vill skapa en smart bostad med ett välfungerande hemautomationssystem utan störningar. Många stora tillverkare och protokoll delar den filosofin, eftersom systemen underlättar sådant som programmering och uppkoppling.
Elinstallatörens åsikt spelar stor roll vid systemval
Elinstallatören framstår alltså som den som är mest lämpad för rollen att installera hemautomationssystemen. Men för att det ska bli så måste man förbereda sig. Elinstallatörer är kunnigt fackfolk, men konsumenterna har inte alltid så lätt att hitta dem. Elinstallatörer kan ha huvudrollen när det gäller att implementera energibesparande lösningar, men de har inte alltid ett proaktivt förhållningssätt. Det är synd, för en undersökning från USP Marketing Consultancy visar att elinstallatörens åsikt spelar en stor roll när konsumenten ska välja system. Där är du som klippt och skuren för att fungera som rådgivare i frågor om energibesparingar eller hemautomation. För att ta på dig rollen som rådgivare måste du agera proaktivt. Sociala medier kan vara ett bra sätt att nå ut till dina kunder.
Bli en auktoritet på området
Konsumenterna tycker att hållbarhet blir allt viktigare, men de agerar inte alltid därefter. Du som installatör kan övertyga konsumenten om att göra bostaden hållbar med hjälp av hemautomation, och därefter fungera som rådgivare. I åtta fall av tio har konsumenten inga preferenser på material och varumärke när det gäller elinstallationer, vilket gör att du kan erbjuda rådgivning oberoende av vilket märke du arbetar med. Det ger fantastiska möjligheter till en givande relation med konsumenten. Ta på dig en större rådgivande roll som installatör genom att investera i kompetensutveckling inom hemautomation. På så sätt hjälper du inte bara konsumenten utan även dig själv eftersom konsumenten uppfattar dig som en auktoritet på området. Helt plötsligt har du en bättre utgångspunkt för en långsiktig relation. För att lyckas med samarbetet behöver ni välja det lämpligaste hemautomationsprotokollet, antingen ett tillverkarberoende system eller en öppen standard.
Läs hela rapporten
I vår uppkopplad värld är hemautomation den sammankopplande länken mellan IoT och installationsteknik. Prognoser visar att det snart finns 20 miljarder uppkopplade enheter. Det innebär att hemautomation får ett enormt genomslag inom byggnadsinstallationer. Utveckling erbjuder med andra ord stora möjligheter för installatörer. Om du skaffar dig kunskaperna kan du rusta ditt företag för hemautomationens nya värld. Vi har tagit fram en rapport om hur du som installatör ska förhålla dig till hemautomation. I rapporten hittar du praktisk kunskap som hjälper dig i jakten på tillverkaroberoende standarder.
Ladda ner ”Hemautomation för installatörer”
I den här rapporten kan du läsa om den spännande värld som utgör sakernas internet och hemautomation samt vilka möjligheter de skapar för dig som installatör.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om hemautomation, innovation, iot, smarta produkter m.m.
Förslag på mer läsning
Projektet som satte Assemblin under tidspress
I centrala Göteborg ligger Mektagonen: en kontorsbyggnad som nu växt ytterligare i form av en tillbyggnad för kontorslokaler. Assemblin ansvarade för installationerna och lyckades spara värdefull tid, bland annat med hjälp av självjordande fönsterbänkskanaler.
Läs artikel »Så blir du en vass förhandlare
För svenskar som är obekväma att förhandla ger Carl Fhager – programledare för Förhandlingspoddens och van förhandlare som advokat – sex tips att tänka på.
Läs artikel »Hemautomation och installatörens roll
Hemautomation och IoT ökar snabbt samtidigt som kunderna ofta saknar kunskap. Hur kan installatörerna hjälpa alla dessa konsumenter med rådgivning?
Läs artikel »Färre arbetsskador med mikropauser
Sofia Billger är legitimerad fysioterapeut. För Hager Magasin förklarar hon hur överbelastningsskador hos de anställda kan förhindras och hur man som arbetsgivare bör tänka kring planerade och spontana pauser.
Läs artikel »Personskyddsbrytare ger sinnesro
Med personskyddsbrytare hjälper elektrikern Jonathan Palm villakunder som har problem med återkommande strömavbrott.
Läs artikel »Prefabricerade trähus – en framtidsspaning
Kort byggtid, mindre klimatpåverkan och lägre kostnader; det finns flera saker som talar för prefabhus i trä. Alingsåshem har provat metoden och ser stora möjligheter.
Läs artikel »