Endast två procent av alla elektriker är kvinnor. Det vill Bergendahls El ändra på. Sedan fyra år tillbaka driver de en kampanj som ska öka koncernens kvinnliga elektriker till sex procent.
Redan i dag råder det brist på uppåt 10 000 elektriker. Elektrifieringen av samhället kommer förmodligen att öka kapacitetstrycket ytterligare. I en rapport till riksdagen har organisationen Installatörsföretagen beskrivit kompetensbristen som väntas öka.
– Vi skriker efter elektriker och samtidigt är branschen en av de mest ojämnställda med bara två procent kvinnor, säger Lars.
Orsakerna till att det finns så pass få elektriker är många, tror Lars.
– I grund och botten handlar det om de normer och kulturer som vi lär våra barn redan i förskoleåldern. Själv har jag tre vuxna döttrar och trots mina försök har ingen av dem sökt sig till mitt gebit. Så även jag har misslyckats, säger Lars.
Den största andelen nya elektriker kommer direkt från gymnasiet. Men i dag är el- och energiprogrammet ett av Sveriges mest mansdominerade gymnasieprogram, med 97 procent killar. Lars menar därför att det är oerhört viktigt att fler tjejer ser programmet som ett alternativ för vidare studier.
– En förklaring till att så få tjejer söker sig till el- och energiprogrammet kan vara att gamla uppfattningar lever kvar. Exempelvis att yrket är hårt och statiskt. Faktum är att det finns många områden som inte alls är tunga. Tvärtom finns det tjänster med mycket variation och som i stället för fysiska utmaningar består av logiskt tänkande, säger Lars.
En annan orsak till att andelen kvinnor lyser med sin frånvaro är att många arbetsplatser inte är anpassade för kvinnor. På byggen är det inte ovanligt med gemensamma omklädningsrum, pissoarer utan dörrar och en machokultur i lunchrummen.
– Någon slänger ur sig en ”rolig” kommentar med könsaspekter, kanske någon annan skrattar. Då bibehålls vissa beteenden. Vi lider av förlegade kulturer och jargonger som råder i branschen överlag, säger Lars och fortsätter:
– En del skulle nog säga att vi har en machokultur och andra att jargongen är rå men hjärtlig. Även om det inte är illa ment så kan sådana kommentarer landa fel.
Katarina Berg är elektriker och arbetar på Elektra Elteknik som ingår i Bergendahls Els koncern. Hon tycker att jargongen på byggen många gånger är oacceptabel.
Trots stundvis oacceptabla kommentarer skulle Katarina råda kvinnor att söka sig till branschen.
– Det är bra lön, bred arbetsmarknad och frihet under ansvar. Nu jobbar jag med allt fler tjejer och det är jättebra, säger Katarina och lägger till:
– Att vara en bra elektriker handlar om kompetens, inte om kön eller etnicitet.
Vi backar bandet fyra år. Till då Bergendahls El funderade på hur de skulle få bukt på kapacitetsbristen. Då insåg ledningen att de borde satsa på att rekrytera kvinnor. De skulle bli ett modernt och innovativt företag.
– Vi kunde inte stå kvar och stampa på den konservativa plats där vi befann oss. Elbranschen är en kvarleva av det förgångna – och därför behövde vi satsa på jämställdhet och mångfald, berättar Lars.
Sagt och gjort. Bergendahls El tog fram en handlingsplan bestående av tre olika spår. För det första skulle de arbeta övergripande och öka medvetenheten i koncernen kring kvinnors upplevelser om yrket. För det andra skulle de försöka påverka skrået i övrigt genom branschorganisationer och skolor. Och för det tredje skulle de jobba med det egna varumärket för att kunna rekrytera fler kvinnor.
Satsningen gav resultat. Bergendahls El har kommit ut på skolor och tillsammans med branschorganisationen Installatörsföretagen och ytterligare ett par medlemsföretag driver de nu en kampanj för att locka fler kvinnor.
– Med hjälp av kvinnor har vi identifierat våra begränsande faktorer och tittat på hur vi kan påverka dem. Sedan har vi arbetat aktivt för att rekrytera flera kvinnor genom flera olika kanaler. När vi startade det här arbetet hade vi på Bergendahls El tre procent kvinnliga elektriker. Vårt mål var att ha sex procent år 2021. I dag är vi uppe i fem procent så målet är inom räckhåll, säger Lars.
Tror du att branschen kommer bli mer jämställd i framtiden?
– Absolut, det är jag helt övertygad om. Men en helt jämställd el-bransch kommer vi nog inte att få uppleva förrän om 30–40 år, säger Lars.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om byggbransch, framtiden, jämställdhet m.m.
Förslag på mer läsning
Gå från installatör till rådgivare inom hemautomation
Hjälp era kunder med hemautomation när nya produkter flödar från de stora teknikgiganterna. För att hemmafixarna ska få sina smarta hem krävs eltekniska kunskaper som elinstallatören har och då är det viktigt att kunna agera rådgivare till dina kunder.
Läs artikel »Ökad elsäkerhet med ljusbågsdetektorn AFDD
AFDD, (ljusbågsdetektorn) mäter spänning och strömkurva för att upptäcka isolationsfel och glappkontakt – det vill säga gnistbildningar/ljusbågar.
Läs artikel »Därför är svenskarna skeptiska till det smarta hemmet
Fastighetsbolaget Swebostad satsat på smarta hem-lösningar i sina bostäder och tror på en stark utveckling inom segmentet. Samtidigt uppger majoritet av svenskarna att de inte vill ha fler uppkopplade prylar i sina hem.
Läs artikel »IoT och den kommande guldåldern för installatörer
Utvecklingen inom IoT medför enorma möjligheter på områden som energibesparing, säkerhet och komfort och därmed också för installatörer.
Läs artikel »Så blir ni lönsamma genom tidseffektivisering
Tiden är kanske det mest värdefulla ni har i er verksamhet. Då den både är en färskvara såväl som en bristvara gör man bäst i att vårda den väl.
Läs artikel »Enkla och vackra detaljer i Köpenhamns senaste hotell-juvel
Petter Stordalens hotell Villa Copenhagen har precis renoverats för 1,7 miljarder kronor. Allt är väl genomtänkt, in på minsta detalj. Hagers matarkanaler och designserie berker betonar designfilosofin bakom Köpenhamns nya hotell-juvel.
Läs artikel »