Den personliga klockan
Många näringslivstoppar går upp i ottan och beskriver sig själva som morgonmänniskor. Ledarskapscoachen Catharina Sjögren hävdar dock att för tidiga morgnar kan leda till obalans som i sin tur kan vara farligt för hälsan. Hon förespråkar istället en helt annan rutin.
För många framgångsrika ledare, som till exempel Apples vd Tim Cook och amerikanska Vogues chefredaktör Anna Wintour, är det en självklarhet att gå upp i ottan. I USA har det bildats en vurm kring fenomenet tidiga morgnar sedan ledarskapsgurun Robin Sharma började kalla gruppen med människor som går upp i ottan för ”The 5am Club”.
För att hinna med både träning och några timmars arbete innan de flesta av oss andra ens kommit till kontoret kliver de upp före tuppen. Visst kan det vara effektivt att kapa antalet sömntimmar och vara produktiv utan störande mail, telefon eller möten. Baksidan är att de flesta av oss behöver sömn för att använda vår hjärna optimalt. Enligt hjärnforskning är för lite sömn likställt med att dricka gift.
På jobbet vid tiotiden
Andra menar precis tvärtom. För att minska sömnbristen och därigenom bli mer effektiva ska vi börja arbetsdagen vid tiotiden. Den brittiska sömnforskaren Paul Kelly menar att den som ignorerar sin naturliga dygnsrytm utsätter sig för en hälsorisk. Han hävdar att alla borde ställa in sin arbetsdag efter sin personliga dygnsrytm.
Olika rön, olika sanningar och olika forskningsunderlag. Så vad gäller?
Min analys, efter många års erfarenhet av näringslivet och som ledarskapscoach, är att balans är mest effektivt och ger bäst resultat. Jag förespråkar ”The Balance & Reflecting club” för att skapa effektivitet, resultat och hållbart ledarskap. Balans har en enkel ekvation: åtta timmars sömn, åtta timmars arbete och åtta timmars fritid (8×3).
Balans i kombination med tid för reflektion är enligt min erfarenhet optimalt. När du stannar upp och reflekterar, tar du dig tid för att lyfta blicken, få helhetsperspektiv och optimera ditt målfokus. Du får också lugn och skapar därigenom ett optimalt läge för hjärnan att arbeta effektivt.
Att undvika distraktion är en annan viktig faktor. Framgången med ”The 5am club” är att man just undviker distraktion genom att sitta ostörd när ingen annan är uppe. Men eftersom forskning visar att bara en till tre procent av befolkningen klarar sig på mindre än sju timmars sömn, är det bättre att undvika distraktion utan att behöva gå upp i ottan. Undvik distraktion genom att blocka en till två timmar per dag för att sitta ostört med viktiga projekt, strategiskt tänkande och för att planera, strukturera och prioritera.
5am club – inte för alla
Att gå upp innan fem på morgonen, skynda till gymmet, jobba några timmar innan klockan nio, hålla igång hela dagen och sedan gå helt upp i fysiska aktiviteter kan snarare tolkas som en flykt för att slippa reflektera. Risken när vi inte har balans och hela tiden fokuserar på prestation, är att vi tar slut på oss själva. Så småningom säger kroppen stopp och hjärtattacken kan bli ett faktum.
The 5am club fungerar säkert för Tim Cook och Anna Wintour, men för de flesta av oss är det tid för reflektion som fungerar. 8×3 ger oss både effektivitet, framgång och lugn. Det är stor skillnad att fly tankar genom fysisk aktivitet och att våga stanna upp och ta sig tid för reflektion.
Tips för framgång med ”The Balance & Reflecting Club”
- Skapa ett lugn och ett optimalt läge för hjärnan att arbeta effektivt genom 8x3-regeln.
- Fokusera och undvik distraktion. Jobba i block och ta bort det som kan tänkas distrahera dig, till exempel folk som avbryter, mail och mobil.
- Avsätt tid för reflektion. Det ger dig helhetsperspektiv och optimerar ditt målfokus. Gör det själv eller med hjälp av en professionell coach.
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om personlig utveckling, sömn, tidscoachen, tidseffektivitet m.m.
Förslag på mer läsning
Hantera din tid effektivt – del 2
Med hjälp av några enkla tips kan du jobba både smartare och mindre. Ledarskapscoachen Catharina Sjögren delar med sig av sina viktigaste sanningar för att slippa negativ stress och få mer gjort utan att behöva jobba mer.
Läs artikel »Tänk på ditt värdeerbjudande – det är viktigt
I dagens mediebrus är det ofta svårt att nå ut med sitt budskap till sina kunder och då kan det vara smart att du fokuserar på value proposition, eller värdeerbjudande som det heter på svenska. I månadens krönika tipsar Johan om hur du kan lyckas med att ta fram ett framgångsrikt värdeerbjudande till dina kunder.
Läs artikel »Prognos: Offentligt byggande upp i en annars sur byggkonjunktur
Våren under coronapandemins uppkomst präglades av stor osäkerhet. Thomas Ekvall, prognoschef på Prognoscentret, ser nu en tydligare bild och bedömer att det mest sannolika utfallet är en djup nedgång i ekonomin i år och att effekten på byggmarknaden bottnar först 2021.
Läs artikel »Så ser framtidens installationsmarknad ut
Vilka utmaningar väntar morgondagens elinstallatörer? Vi frågade marknadsanalytiker Bengt Henricson som är specialiserad på att optimera lönsamheten och ta fram underlag åt den nordiska byggmarknaden.
Läs artikel »Sömnbrist skapar stressade medarbetare
Aktuell forskning pekar på att när vi gör saker ofta spelar lika stor roll som vad eller hur vi gör dem. Vi satte oss ner med John Axelsson från Stressforskningsinstitutet och pratade om människans interna biologiska klocka och hur man som företagsledare kan förebygga stress bland sina anställda.
Läs artikel »Kampen om morgondagens smarta produkter
Sakernas internet (IoT) ger oss smarta lösningar. Denver i USA utvecklar smarta samhällsfunktioner. Amazon öppnar en smart butik där du bara tar det du vill ha och får räkning hem. Och Uber experimenterar med en smart drönartaxi. Men vad avgör om användning av IoT är smart eller inte? Emma Estborn på inUse hjälper oss att ta reda på vad en smart produkt bör uppfylla för att bli framgångsrik.
Läs artikel »