Kan prefabricerade hus lösa byggsektorns stegrande prisutveckling? Experter hävdar att byggbranschen kommer tvingas att automatisera, digitalisera och industrialisera byggprocessen om man ska kunna nå en bredare marknad, eller behålla den man har. Detta är del 1 i vår artikelserie om prefabricerat byggande.
Boverket utreder Sveriges långsiktiga behov av bostäder och har konstaterat att byggbehovet är stort. Sannolikt behöver det tillkomma fler än 65 000 bostäder om året fram till 2027 för att svara mot den stora befolkningsökningen sedan lång tid tillbaka.
Antalet färdigställda bostäder minskar dock efter toppen under åren 2018 och 2019. År 2019 färdigställdes nära 59 000 bostäder, vilket var 400 fler än året före. Med andra ord kan det bli svårt att nå bostadsmålet.
För att öka byggtakten sneglar många på alternativa metoder. Lösningar som förbättrar effektiviteten och påskyndar färdigställandet av nya bostäder.
Läs hela rapporten
I vår rapport ”Prefabricerat byggande – krafttag för bättre resultat” belyser vi de utmaningar branschen brottas med. Vi har intervjuat experter som hävdar att byggbranschen kommer tvingas att automatisera, digitalisera och industrialisera byggprocessen. Med rätt förutsättningar kan prefabricering inom byggsektorn ge liknande resultat som det vi ser inom fordonsindustrin i dag. Vi rekommenderar att du är väl påläst inför denna kommande förändring. En bra början är att klicka på länken nedan och läsa rapporten.
Ladda ner ”Prefabricerat byggande – krafttag för bättre resultat”
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om hemautomation, iot, smarta produkter, säkerhet m.m.
Förslag på mer läsning
Tekniken som förbättrar för de äldre
Gardiner som fladdrar när nya meddelande finns att läsa på en skärm eller trälådor som skickar meddelande när man knackar på dem. Att bädda in teknik i vardagliga prylar är en del i det som kallas active assisted living (AAL) internationellt.
Läs artikel »Vår dyrbara tid
Det finns bara ett visst antal timmar på en arbetsdag och vi har alla olika förhållningsätt till hur vi hanterar dem. När vi är som mest effektiva under dygnets 24 timmar är individuellt. En del av oss är morgonmänniskor och en del kvällsmänniskor. Det du ska tänka på är att utnyttja den tiden på dygnet då du är som mest produktiv. Det är då du ska göra de saker som kräver mest av dig.
Läs artikel »Därför är svenskarna skeptiska till det smarta hemmet
Fastighetsbolaget Swebostad satsat på smarta hem-lösningar i sina bostäder och tror på en stark utveckling inom segmentet. Samtidigt uppger majoritet av svenskarna att de inte vill ha fler uppkopplade prylar i sina hem.
Läs artikel »Öppna standarder för det smarta hemmet
Utbudet av öppna standarder för byggnads- och hemautomation har ökat enormt de senaste åren. Här har vi sammanställt en kort översikt över de vanligaste standarderna.
Läs artikel »Sju steg till vass projektledning enligt Bravida
Alla inblandade vill att projekt ska bli lyckade och lönsamma – och för att nå dit krävs att projektledningen sitter som den ska. Hampus Hellgren, projektledare på Bravida, har varit i branschen i över tjugo år, de senaste tio som projektledare. Här bjuder han på sina bästa tips.
Läs artikel »Den personliga klockan
Många näringslivstoppar går upp i ottan och beskriver sig själva som morgonmänniskor. Ledarskapscoachen Catharina Sjögren hävdar dock att för tidiga morgnar kan leda till obalans som i sin tur kan vara farligt för hälsan. Hon förespråkar istället en helt annan rutin.
Läs artikel »