Van Bo Le-Mentzel är arkitekt och en innovativ stadsplanerare från Berlin. Att vi år 2050 kommer vara nio miljarder människor på jorden är något som oroar honom. Frågan är om arkitektur kan hjälpa oss att skapa en positiv framtid?
Läs Van Bos framtidsspaning med sju idéer om morgondagens städer och hem.
Idé #1: Var både Yin och Yang
Tänk att vi bygger cirkulära städer med platser som innehåller olika slags byggnader för alla typer av människor och aktiviteter.
Att vara både Yin och Yang betyder att vi ska planera städer med byggnader som inte enbart uppfyller ett syfte. Alltså inte som dagens byggnader som har ett specifikt användningsområde. Kontor, hyresrätter och skolor är exempel på sådana byggnader. Låt oss vara Yin och Yang och göra allt detta på en plats. Kollektiva byggnader för ett modernt kollektivboende. Prisvärda lägenheter och små hus för boende på kort sikt. Jag kallar den här visionen för den cirkulära staden (Circular City).
Idé #2: Glöm stadsplanering
I dag kan vi inte förutse vad folk kommer ha för behov om 20 år. Så hur kan vi bygga en stad eller en mindre ort utan stadsplanering? Kanske med små hus för tillfälliga boenden? Små, fullt utrustade hus som kan placeras nästan var som helst. Exempelvis inrättades den första tyska tillfälliga byn Tiny House med experimentella bostadsprototyper på den oanvända innergården till Bauhaus-museet. Detta skapar möjligheter för oanvända utrymmen.
Idé #3: Gör gator för människor, inte för bilar
Det råder brist på tomma ytor, lägenheter och bostadsområden. Så var ska vi ta vägen? Vad sägs om att placera hem på gatorna? Vi kan skapa tillfälliga bostadsområden på offentliga platser och gator med trottoarer. Dessa kan utnyttjas av singlar, par, familjer och kollektiva boenden mitt i centrum.
Idé #4: Lita på medborgarnas intelligens
I dag har vi YouTube-tutorials. Faktum är att vi inte behöver arkitekter för att designa hus. Vi behöver inte ens snickare för att bygga stolar. Det finns många gör det själv-filmer online där vi kan lära oss vad som helst. Så tänk om vi alla kunde skapa våra egna hus?
Idé #5: Fokus på samhället, inte individer
Kollektiva byggnader blir nästa generations kollektivboenden. Där skapas gemensamma utrymmen genom att minska på det individuella utrymmet. Kort och gott: en gemenskap utan begränsningar.
Idé #6: Skapa hem, inte maskiner
I den cirkulära staden är alla utrymmen humana och skapade för människor. I den här National Geographic-artikeln beskrivs det på ett visuellt vis.
Idé #7: Upptäck själv …
Mer läsning om arkitekturens framtid:
• Se videon om världens minsta hus, Tiny House, designad av Van Bo Le-Mentzel eller följ Tiny House på Facebook
• Följ Van Bo Le-Mentzel på Facebook
• Läs artikeln: Tiny Houses, Big Dreams – Van Bo Le-Mentzel om att öppna upp utrymmen för möjligheter
Dela artikeln om du gillade den!
Fler artiklar om energi, framtiden, innovation, klimat m.m.
Förslag på mer läsning
Så ska du prissätta dina tjänster
Hur ska du prissäta dina varor och tjänster? Per Sjöfors ger tips på hur du kan hitta rätt prisnivåer för att dubblera vinstmarginalen och tillväxttakten.
Läs artikel »Säljdrivande marknadsföring
Det finns en uppsjö av företag som erbjuder ungefär samma produkter och tjänster som ni gör. Så vad ska ni göra för att sticka ut mot konkurrenterna? Se till att ni gör positioneringsarbete ordentligt.
Läs artikel »Vår dyrbara tid
Det finns bara ett visst antal timmar på en arbetsdag och vi har alla olika förhållningsätt till hur vi hanterar dem. När vi är som mest effektiva under dygnets 24 timmar är individuellt. En del av oss är morgonmänniskor och en del kvällsmänniskor. Det du ska tänka på är att utnyttja den tiden på dygnet då du är som mest produktiv. Det är då du ska göra de saker som kräver mest av dig.
Läs artikel »Så funkar bemanning i installatörsbranschen
Hur ser bemanning ut i installatörsbraschen? Vad funkar bra och vad funkar mindre bra? Fler och fler blir egenföretagare men är det enbart positivt?
Läs artikel »Appen som kan effektivisera elbranschen
Elinstallatörsfirman Bluepuma El har kapat en fjärdedel av tidsspillet med en egenutvecklad app, som gör det möjligt för två personer samordnar arbetet för 30–40 installatörer. Appen hjälper elektriker med egenkontroll, tidrapportering och ÄTA. Läs intervjun med appens skapare – Fredrik Ung – som avslöjar planerna för framtiden.
Läs artikel »