Modern och miljövänlig elanläggning

Referensobjekt
Tiraholm hotell och konferens

På Tiraholms hotell och konferensanläggning ville man ha en bekväm och miljövänlig elanläggning. Sverkers El anlitades för konsultation i projektet. Sverkers El är en etablerad och välkänd installatör från Unnaryd inte långt från Tiraholm som sedan starten 1983 utfört elinstallationer inom allt från tung industri till bostäder. Deras kompetens inom KNX har varit mycket värdefullt i detta projekt.

Sverkers El har i detta projekt gjort en helhetslösning med projektering, konstruktion och installation. "Vi valde att samarbeta med Hager mycket på grund av deras produktbredd, kvalité samt kund- och projektsupport, inte minst på KNX-området", säger Marcus Andersson, projektledare på Sverkers El.

Lösningar

I projektet har man installerat produkter och lösningar ur Hagers alla fyra produktsegment: Elcentraler, strömställare, fastighetsautomation och kabelförläggningssystem.

För strömställare valdes serie berker S.1 vilket gett en sober miljö i både hotellrum och allmänna utrymmen som konferensrum och restaurangdel. En detalj som påverkade valet är den tunna designen vilket innebär att det inte samlas damm på samma sätt som det normalt gör. ”Att använda Hagers strömställare har funkat mycket bra och har varit lättinstallerat för montörerna" enligt Marcus.

Varje rum har en 3x1-polig personskyddsbrytare installerad vilket ger en säker och bekväm anläggning där inte hela rummet blir nersläckt vid ett eventuellt jordfel.

I konferensrummen har Sverkers El tillsammans med hotellet valt golvboxar i rostfritt från Hager. En mycket smidig och estetisk tilltalande lösning som elegant smälter in i den övriga inredningen. Med golvboxar placerade under konferensborden får gästerna en flexibel lösning och slipper synliga sladdar utefter golvet.

Fastighetsautomatiken (KNX) har haft en central roll i projektet där bl.a. daliprodukter styrs med KNX i alla hotellrum. Även värme och ventilation styrs av KNX i hotellet.

Genom att välja domovea som visualiseringsprogram för KNX kan personalen på Tiraholm styra fastigheten/anläggningen och kontrollera och minimera energikostnaderna. Domovea har ett lättanvänt och användarvänligt gränssnitt som till stor del är förkonfigurerat vilket gör det enkelt att installera och snabbt att komma igång. Programmet är framförallt utvecklat för privatbostäder, mindre och medelstora kommersiella projekt såsom hotell mm. Visualiseringsprogrammet är kompatibelt med både KNX easy och KNX som är driftsatt med ETS.


På Tiraholm hotell och konferens placerade man en display bakom receptionen där personalen enkelt kan styra anläggningen beroende på beläggning. Exempelvis har man möjlighet att sänka värmen med 5 grader och stänga av värmegolvet i badrummen helt om ingen för tillfället bor i något av rummen. Hotellpersonalen hanterar detta efter en kortare utbildning och är mycket nöjda med hur det fungerar.

Klicka på bilderna för att få mer information om projektet

Fakta

 • Årtal: 2018
 • Plats: Tiraholm, Småland
 • Kategori: Hotell / Konferens
 • Uppdragsgivare: Tiraholms hotell och konferens
 • Installatör: Sverkers El Unnaryd
 • Konsult (planering): Sverkers El Unnaryd

Fördelar

 • Tunn och sober design av strömbrytarna
 • Lättinstallerade väggapparater
 • Säkert och bekvämt med personskyddsautomater
 • Smidig golvboxlösning i konferensrum
 • Domovea ger en bättre kontroll på energikostnaderna

Ytterligare information om produkter och lösningar i projektet