Länssjukhuset Ryhov i Jönköping

Midroc är el-entreprenör när Länssjukhuset Ryhov i Jönköping byggs ut. Det som utmärker projektet är den pressade tidsplanen. För att effektivisera föreslog Midroc att kanalsystemen skulle vara förmonterade innan de anlände till bygget.

Fakta

Plats Jönköping
Sammanlagd byggtid 4 år (2017-2021)
Färdigställt 2021
Typer Akutvård, vård, dagsjukvård samt mottagningar
Total yta 35 000 m² i sex plan

Projektdeltagare

Byggbolag NCC
Fastighetsägare Region Jönköpings län
Elinstallatör Midroc
Arkitekt Liljewalls
Fastighetsförvaltare Region Jönköpings län

Reportage:
Med Midroc på bygget av länssjukhuset i Jönköping

”En färdigbyggd kanal monterar du upp på ungefär tio minuter”

Gert-Inge Andersson, projektingenjör på Midroc

Färdigmonterade kanaler löste pressad tidsplan

Nybygget är i full gång. Den aktuella byggnaden, hus D, ligger norr om det befintliga sjukhuset och ska rymma ett flertal vårdavdelningar. Den totala ytan blir 35 000 kvadratmeter fördelat på sex våningar.

– Det är ett inspirerande uppdrag. På grund av den pressade tidsplanen har utmaningen legat i att hitta tidsbesparande lösningar, säger Gert-Inge Andersson, projektingenjör på Midroc. Han fortsätter:

– I det här projektet finns inte tid för att sätta ihop kanalerna på plats. Därför undersökte vi om Hager kunde förmontera alla kanaler så att våra montörer bara behöver skruva upp och koppla in dem. Dessutom har konjunkturen gjort så att det råder brist på montörer. Därför är alla tidsbesparande åtgärder positiva.
På Ryhov handlar det om ett stort stycke tid som kapas tack vare de förmonterade kanalerna. I uppdraget ingår att montera uppemot 1 500 kanaler. Skulle montörerna sätta ihop dem på plats tar det uppåt fyra timmar per kanal. Genom att sätta upp en förmonterad kanal kan Midroc spara 2,5 till 3 timmar per kanal. Det handlar alltså om en tidsbesparing på 3 750 till 4 500 timmar, i runda slängar.

Den förmonterade kanalen innehöll jordfelsbrytare med hjälp- och signalkontakt samt uttagssystem med infästning i kanlfront.

– Det är klart att dessa produkter blir dyrare. Men vi tjänar in det eftersom vi lösgör tid för våra montörer som kan ägna sig åt annat. I det här fallet fanns dessutom inga alternativ på grund av tidspress och rådande bemanningsbrist, säger Gert-Inge.

Ytterligare produkter och lösningar i projektet

Utöver färdigbyggda kanaler så levererades fönsterbänkskanaler, jordfelsbrytare + signalkontakter, uttagssystem med infästning i kanalfront samt strömställare berker S1 till projektet. Klicka på bilderna nedan för att läsa mer.