KNX-system i villa

KNX-systemet gör livet enklare

Ett par tryck på mobiltelefonen, surfplattan eller datorn – var man än befinner sig. Mer behövs inte för att styra i stort sett hela Anders Nilssons nybyggda villa, strax söder om Göteborg. Allt via KNX från Hager.
– Det underlättar vardagslivet väldigt mycket, säger han.

En komplett helhetslösning

Anders Nilsson står i sitt nybyggda hus med sin smarta telefon i handen. Med den kan han styra belysning, temperatur, ljudanläggning och larmsystem. Samt även följa sin energiförbrukning. Detta tack vare Hagers KNX-system och appen domovea. Genom att programmera olika scenarier kan en knapp sköta flera saker samtidigt. – Det är användarvänligt, tydligt och enkelt. När man väl har ställt in alla funktioner räcker det med ett par tryck på telefonen eller surfplattan för att styra huset, säger Anders Nilsson.

Bland Hagers produkter står valfriheten i fokus. Med ett brett designsortiment av vägguttag och knappar i olika färger, former och material, går det att välja en personlig stil för varje hem. Anders Nilsson valde vita vägguttag från Berker Serie 1930 samt strömställaren Berker TS i glas. Med en stilren och klassisk design harmoniserar de fint med den ljusa inredningen i huset. Det är knappen, oavsett serie, som kopplas samman med KNX-systemet och just Berker TS kan ha upp till åtta funktioner.

Anders Nilsson har programmerat sitt system så att bland annat värmen sänks under natten i de rum som inte används. Med ett tryck kan han även släcka alla lampor när familjen går hemifrån. Eller tvärtom, på ett enkelt sätt tända hela huset när man kommer hem. Allt detta gör att huset blir mer energi-effektivt. – Det är dumt att elda för kråkorna. Hade man behövt vrida på termostater och sköta det på vanligt vis skulle det kännas krångligt, men nu görs det automatiskt och då blir det väldigt enkelt.

Även säkerhetsmässigt har KNX-systemet och domovea stora fördelar. Bland annat genom funktionen bortasimulering som kan ”spela in” hur man beter sig i hemmet varje dag. Detta för att kunna koppla in semesterläge när man är bortrest. Då spelas de inspelade scenarierna upp och det ser ut som att man är hemma. – Det är en komplett helhetslösning, säger Anders Nilsson.

domovea – husets hjärna
Enkelt och bekvämt. Tack vare appen från domovea får du en oslagbar översikt av husets smarta funktioner. – Det är grymt bra, säger Anders Nilsson.

För användaren är domovea en lätthanterlig app i en smart telefon eller surfplatta. Men det är betydligt mer avancerat än så, domovea är själva hjärtat och hjärnan i hela systemet. Tack vare en server i elcentralen kopplas domovea samman med KNX-systemet i ditt hus. Oavsett om du har en dator, en väggintegrerad pekskärms-PC, en surfplatta eller en smart telefon.

Anders Nilsson tog hjälp av PNL Installation med de intelligenta installationerna. – Mycket handlar om samarbete mellan oss som installatör, husägaren och systemleverantören. Hager är väldigt lätta att jobba tillsammans med. De har bra support och man får lätt tag på någon som kan svara på ens frågor, säger Erik Lennartsson, programmeringskonsult på PNL.