Aptiv, Göteborg

När 1970-talsbyggnaden på Mölndalsvägen i Göteborg skulle renoveras stod Elcenter inför flera utmaningar. En av dem var att väggarna lutade åt olika håll. Tack vare Hagers ställbara konsoler kunde elinstallatören montera kanaler i räta linjer och spara dyrbar montagetid.

Fakta

Plats Göteborg
Sammanlagd byggtid Ett år
Färdigställt Juli 2020
Kontorsyta 4 000 m2
Total yta 4 300 m2

Projektdeltagare

Byggbolag RO-gruppen
Fastighetsägare Platzer fastigheter AB
Elkonsult Elcenter
Elinstallatör Elcenter
Arkitekt Tengbom
Fastighetsförvaltare Platzer fastigheter AB

Så blev 70-talsbyggnaden ett modernt IT-kontor

På Mölndalsvägen 36-38 ligger en 1970-talsbyggnad som fått sig ett rejält lyft. På uppdrag av fastighetsvärden Platzer Fastigheter tömde byggbolaget RO-gruppen lokalerna ned till betongstommen för att göra hyresgästanpassningar.

Eftersom man gjorde så pass stora förändringar av lokalens layout var elkonsulten tvungen att göra om all el i byggnaden.
– Vi fick tänka till med belysningen i entrén, som är ett 18 meter högt atrium, säger Björn Johansson, platschef på Elcenter. Han fortsätter.
– Vi beslutade att pendla ned en spotlightskena. Vi pendlade också ned 35 glasglober i olika nivåer för att bevara känslan av höjd i rummet.
Datanivån i fastigheten skulle också vara hög. Hyresgästen som skulle flytta in var nämligen Aptiv – ett globalt tekniskt företag som utvecklar säkerhetsteknik och teknik för uppkopplade bilar till bilindustrin.
– Vi har lagt in datakabel av kategori 7. Det är ett kablage som möjliggör ett snabbare datanät och tyngre datafiler. Den här datakabeln blir lika tjock som en elkabel, säger Björn.
För att integrera dessa kablar på ett snyggt sätt valde Elcenter Hagers fönsterbänkskanaler.
– Hagers ställbara konsoler var till stor fördel. Väggarna i byggnaden var nämligen inte i 90 graders vinkel. Det skevade en hel del mellan partierna. Så montagetiden kortades ner på grund av flexibiliteten i de ställbara konsolerna, säger Björn avslutningsvis.

Produkter och lösningar i projektet

Serie berker S.1
När det var dags för komplettering föll valet på berker och den stilrena serien S.1. Denna strömställarserie har satt de verkliga standarderna för enkelhet, funktionalitet och tidlöshet. Tack vare dessa kvaliteter har den naturligt utvecklats till att bli ett standardval för både bostäder och kommersiella fastigheter, vid renovering eller nybyggnation.

BRA65130
När det kommer till fönsterbänkskanalerna föll valet på de lättarbetade och självjordande BRA65130 med ställbara konsoler. Man valde kanaler i aluminium eftersom det är lättare att jobba med framför stål. Uttagen kommer med både Wago-anslutning och inkoppling för kabel, vilket underlättade installationen. Att märkfönstret sitter kvar på uttaget och inte på täcklocket förenklade uppmärkning och komplettering.

Vägg- och golvskåp univers
Univers vägg- och golvskåp kan knappast överträffas i flexibilitet: Vare sig som serviscentral eller elfördelning i kommersiella byggnader. Skåpen finns med en IP54-version i 1,5 mm galvaniserad stålplåt för användning i tuffa miljöer. Således är detta skåp optimalt för enheter upp till 630 A. Med univers golvskåp kan man göra installationer i allt från kontor till industrier.

Bilder från projektet

Klicka på bilderna för mer information.