Smidigt KNX-gränssnitt

för energimätare från Hager

Det nya kommunikationsgränssnittet TXF121 gör det möjligt för vår nya generation av MID-kompatibla och dubbelriktade energimätare att kommunicera via KNX. Detta öppnar nya möjligheter för drift- och underhållspersonal vid centraliserad energiövervakning och MID-kompatibla faktureringsmodeller.

Smart mätning och kommunikation

Så fungerar kommunikation mellan TXF121 och energimätaren via IR

Det nya kommunikationsgränssnittet TXF121 gör vår nya generation av MID-kompatibla och dubbelriktade energimätare KNX-kompatibel. Den DIN-monterade enheten upptar endast 1 modul på skenan och snäpps enkelt fast till vänster om energimätaren. Signalen sänds via ett infrarött gränssnitt (IR), som registrerar all förbrukning samt uppmätta värden och skickar dem sedan cykliskt till mottagaren över KNX-bussen.

Vidare till Hager energimätare

Impuls, Modbus och M-Bus blir KNX

De olika kommunikationsprotokollen Impuls, M-Bus och Modbus, som är integrerade i respektive energimätare, används ofta i kommersiella fastigheter och ibland även i bostäder. Med det nya KNX-gränssnittet går det även att överföra alla uppmätta värden till KNX-bussen. Gränssnittet är kompatibelt med alla nya 1- och 3-fas energimätare från Hager (med undantag av: ECM140D och ECR140D).

Det nya KNX-gränssnittet TXF121 är kompatibelt med nya 1- och 3-fas energimätare från Hager

Effektivitet hela vägen
Från 7 till 5 moduler

Majoriteten av all energmätning i bostäder och kommersiella fastigheter sker med en energimätare 3-fas 80 A. En sådan upptar 4 moduler på DIN-skenan och om installationen skall integreras i ett KNX-system behövs det nya KNX-gränssnittet TXF121 vilket kräver 1 modul till. Totalt krävs det endast 5 lediga moduler i centralen. Med den förra generationens KNX-mätare, TE360, upptogs 7 moduler. Summa summarum, 2 moduler mindre, trots att det är en apparat mer än tidigare.

7 moduler

Jämförelse: Den klassiska KNX-mätaren TE360 upptar 7 moduler i elcentralen.
KNX-Energimätare TE360

5 moduler

Jämförelse: KNX-gränssnittet TXF121 tillsammans med energimätaren ECR380D 80A upptar endast 5 moduler i elcentralen.
KNX-gränssnitt TXF121 + Energimätare 80 A, ECR380D

Fungerar med både easy och ETS

Du kan programmera det nya gränssnittet med både easy från Hager och med ETS5. Driftsatt med easy kan tillverkad och förbrukad energi visualiseras med domovea. Driftsatt med ETS finns kommunikationsobjekt för tillverkad och förbrukad energi, ström, spänning, alla typer av effekter (aktiv, reaktiv och skenbar), effektfaktor samt larm för över- och underspänning samt ökad energiförbrukning. Du behöver bara en enda applikation för alla energimätare i hela anläggningen.

Symbolbild: easy och ETS Ikon