Halogenfritt

Ett bättre alternativ

Bättre med halogenfritt

Trenden för kanalisation går mot halogenfritt. Inom kabel-segmentet har detta varit en självklarhet sedan mitten av 90-talet och nu ser vi att efterfrågan börjar ta fart inom området för kanalisation. Hager har möjlighet att erbjuda många olika produkter i halogenfritt material.

Många fastighetsägare ställer allt oftare detta som krav inte minst inom kommuner och landsting.

Varför ska man välja halogenfritt?

En kanal utgör en mycket större mängd av den homogena plasten jämfört med en kabel. Kanalen består bara av plastmaterial till 100% medans kabeln även innehåller en stor del annat material. Detta påvisar att rätt kanal har en större påverkan.

Halogenfria material är bättre ur miljösynpunkt och säkrare än PVC-material. Vid en brand kan skillnaden mellan vanlig och halogenfritt material vara avgörande. Även ur ekonomiskt perspektiv är fördelarna många. Brand med PVC-plast är livsfarlig, ger snabb svart rökutveckling och medför ofta enorma förödelser på kort tid. Nödutgångar kan vara svåra att hitta. Syran som PVC avger är mycket skadligt för produkter med elektronik så för ett vanligt kontor med mycket datorer, skrivare och annan elektronisk utrustning kan bli extremt kostsam på kort tid.

Halogenfri kanalisation kan rädda både liv och spara pengar.