BIM
Buil­ding Infor­ma­tion Mode­ling

BIM är en process som gör det möjligt att skapa en delad data­mo­dell för konstruk­tions­pla­ne­ring. BIM-objekt är virtu­ella till­gångar som krävs för att planera och utforma nya eller reno­ve­rade bygg­nader med konstruk­tions­pro­gram­vara. BIM inne­håller all viktig infor­ma­tion om design, konstruk­tion och hante­ring av bygg­naden.

Energy Distribution

BIM-objekt
för din program­vara

BIM används huvud­sak­ligen av arki­tekter och konsulter och utgör en central databas med infor­ma­tion för alla som är inblan­dade i projektet. BIM-objekt­for­matet är kompa­ti­belt med de vanliga plane­rings­pro­grammen: IFC (Indu­stry Founda­tion Classes) och RVT (Revit).


Till­gäng­liga 
BIM-objekt

BIM är redan etablerat i många länder och i vissa länder krävs det redan enligt lag. I dag erbjuder vi flera objekt för golvin­stal­la­tioner, kana­li­sa­tion och kaps­lingar som volta eller univers. Vi utökar stän­digt vårt sorti­ment av digi­tala BIM-objekt. Håll ögonen öppna!


Ladda ned BIM-objekt

Vårt huvudmål är att under­lätta ditt dagliga arbete. De digi­tala BIM-objekten för våra lösningar kan vara till hjälp.


FAQ

  • Vad är BIM?

    BIM-objekt är virtu­ella till­gångar i bygg­nader som inne­håller infor­ma­tion om dess design, konstruk­tion och hante­ring. I dag är BIMob­ject värl­dens största plane­rings­platt­form. Det finns över 23 miljoner objekt.

     

  • Vilken infor­ma­tion finns i ett BIM-objekt?

    De data som är inbäd­dade i ett BIM-objekt kan variera bero­ende på objekt, men omfattar i allmänhet följande:

    Objek­tets geometri: dess form, mått, vinklar och geomet­riska egen­skaper. Denna infor­ma­tion används för att skapa 3D-modeller av bygg­naden och för att fast­ställa platsen för olika element.

    Objek­tets fysiska egen­skaper: dess massa, densitet, volym, termiska och akus­tiska motstånd, elekt­riska lednings­för­måga osv. Dessa egen­skaper kan användas för att model­lera bygg­na­dens fysiska prestanda.

    Objekt­kom­po­nenter: väggar, dörrar, fönster, tak, golv, trappor, elcen­traler osv. Den här infor­ma­tionen kan omfatta mått, mate­rial, fysiska egen­skaper och till­verk­nings­spe­ci­fi­ka­tioner.

    Drift­data: BIM-objekt kan också inklu­dera infor­ma­tion om bygg­na­dens ändamål och hante­ring, såsom ener­gi­pre­stan­da­data, under­hålls­in­for­ma­tion, under­hålls­scheman, bruks­an­vis­ningar osv.

    Meta­data: ägar­skaps­in­for­ma­tion, skapan­de­datum, förfat­tare, åtkomsträt­tig­heter och versions­in­for­ma­tion.

    Kort sagt är de data som är inbäd­dade i ett BIM-objekt avse­värt vari­e­rande och kan omfatta geomet­risk och fysisk infor­ma­tion, liksom kompo­nent-, drift- och meta­data. Dessa data används för att model­lera bygg­naden, samt för att planera konstruk­tionen, över­vaka prestanda och hantera driften för den.

     

  • Vilka är förde­larna med att använda BIM?

    Med BIM  kan du förverk­liga dina projekt snab­bare, effek­ti­vare och med hög kvalitet. Med BIM kan du samman­föra all infor­ma­tion om ditt bygg­pro­jekt i en enda digital modell som kan användas från plane­ring till utfö­rande. Konflikter kan iden­ti­fieras och lösas i ett tidigt skede, vilket sparar tid och pengar. BIM främjar också samar­bete mellan alla projekt­del­ta­gare och säker­ställer trans­pa­rens och tydlighet i allt besluts­fat­tande.

    Förde­larna med att använda BIM är flera:

    • Bättre samar­bete och samord­ning mellan olika intres­senter som deltar i ett bygg­pro­jekt, inklu­sive arki­tekter, ingen­jörer, entre­pre­nörer och ägare. Detta kan hjälpa till att undvika fel och förse­ningar.
    • Med BIM får du bättre kvalitet och noggrannhet, vilket ger en mer exakt och detal­jerad bygg­nads­de­sign, vilket kan förhöja projek­tets kvalitet. Designfel kan iden­ti­fieras snab­bare och ändringar kan göras enklare.
    • Minska konstruk­tions­kost­na­derna genom att iden­ti­fiera poten­ti­ella problem innan arbetet påbörjas på plats. Detta kan hjälpa till att undvika förse­ningar och ändringar i sista minuten.
    • Effek­ti­vare hante­ring av resurser som behövs för konstruk­tionen, såsom mate­rial, utrust­ning och arbets­kraft.
    • Bättre visu­a­li­se­ring och simu­le­ring av bygg­naden, vilket kan hjälpa intres­senter att bättre förstå projektet. Simu­le­ringar kan också utföras för att utvär­dera ener­gi­ef­fek­ti­vitet, brand­sä­kerhet, venti­la­tion osv.
    • Förbättrat under­håll och till­gångs­han­te­ring med infor­ma­tions­spår­ning på utrust­ning och mate­rial som används inom bygg­bran­schen.

  • Vad är skill­naden mellan BIM och CAD?

    BIM används för att skapa en bygg­nadsmo­dell, från vilken ritningar kan gene­reras. CAD står för Computer Aided Design (dator­stödd design) och beskriver hur ritningen skapas.

     

  • RFA eller IFC?

    • RFA (Revit Family File) är ett filformat som är speci­fikt för Auto­desk Revit för den digi­tala beskriv­ningen av objekt.
    • IFC (Indu­stry Founda­tion Classes) är en öppen stan­dard för den digi­tala beskriv­ningen av bygg­nadsmo­deller